Hlavní obsah

Napětí v Buckinghamském paláci. Harry a Meghan řeknou „vše“

Foto: Profimedia.cz

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu.

Reklama

Meghan a Harry promluví poprvé od loňského Megxitu v rozhovoru s moderátorkou Oprah Winfreyovou. Americká televize CBS slibuje v neděli 7. března intimní a otevřený rozhovor. Pomlouvat se ale podle zdrojů nebude.

Článek

Americká televize CBS dnes oznámila, že 7. března uvede rozhovorový speciál v hlavní relaci s vévodským párem ze Sussexu – Meghan a Harrym. Televize slibuje „intimní rozhovor“, který povede zkušená americká moderátorka a přítelkyně vévodkyně Meghan Oprah Winfreyová.

Podle zdrojů deníku The Guardian se ale žádné šokující odhalení konat nebude. Harry s Meghan nemají v plánu „pomlouvat“. Hovořit budou především o životě po takzvaném Megxitu, neboli rok starém rozhodnutí zříci se svých rolí v nejužší královské rodině. CBS přesto slibuje otevřenou zpověď.

Televizní rozhovor proběhne téměř rok poté, co se bývalá královská dvojice na konci března oficiálně vzdala svých královských závazků a začala se finančně osamostatňovat. Někteří pozorovatelé královské rodiny se domnívají, že ze strany páru se může jednat o možnou reakci na zatím neoficiální zvěsti o tom, že se Buckinghamský palác chystá dvojici zbavit královských patronátů.

Amerika je sice z oznámení televize CBS, ale i samotné přítomnosti bývalého královského páru unešená, nikoliv však britská média. Spíše naopak. Ta pár kritizují za to, že zatímco v Americe chystá otevřený rozhovor, ve Velké Británii vede soudní spory kvůli odhalování soukromých informací.

Soud proti The Mail dvojice před pár dny vyhrála.

Nadšená jistě není ani královna, která s napětím čeká, co miláčci amerického publika poví. S rozhovory pro média má Buckinghamský palác totiž špatnou zkušenost. Připomeňme si rozhovor prince Andrewa, kde se vyjadřoval ke kauze Jeffreyho Epsteina, v níž je sám namočený a rozhodně pochyby nerozptýlil. Nebo otevřený rozhovor z roku 1995 s princeznou Dianou, kde odkrývala zákulisí královské rodiny.

Meghan a Harry zatím patrony několika britských institucí a organizací zůstávají. I když pravděpodobně ne na moc dlouho. Podle pozorovatelů jim Harryho babička a královna funkce velice brzy odebere.

„Myslím, že Harry přijde o některé čestné funkce u armády, ale ne jako důsledek rozhovoru. Uběhlo 12 měsíců a vzhledem k tomu, že se v nejbližší době nevrátí do Velké Británie, jeho jmenování u armády a poskytování záštit dalším organizacím ztratilo význam,“ říká Joe Little editor magazínu Majesty. Dodává, že i tak bude dvojice stále vnímána jako „královská“ i bez titulů.

Rozhovorový speciál bude rozdělený do dvou částí. V první vystoupí pouze Meghan, která promluví o tom, jaké pro ni bylo zapojit se do královské rodiny a promluví také o svatbě, mateřství nebo životě známé osobnosti. V druhé části se k ní připojí princ Harry a pár bude hovořit o stěhování do Spojených států a plánech do budoucna, uvádí CBS.

Komentátoři předpokládají, že rozhovor nebude vůči královně nepřátelský a zcela jistě bude jeho scénář předem připravený. Královský reportér BBC Johny Dymond uvádí, že Británii čekají tři týdny divokých spekulací ohledně toho, co bude předmětem tohoto speciálního pořadu. „Počkáme si na to, o čem to bude a jaká tajemství nám budou vyzrazena z doby posledních dvou nebo tří let,“ dodává.

Reklama

Doporučované