Hlavní obsah

Napětí v ČSSD: Hamáčkovu verzi musí potvrdit agenti. Jinak je to skandál

Foto: Profimedia.cz

Bývalý místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

Reklama

Bývalý místopředseda ČSSD Michal Šmarda v rozhovoru pro Seznam Zprávy hodnotí moskevskou eskapádu svého stranického předsedy jako „bondovku z televize“. Vedení strany podle něho uzavřelo politický pakt s Pražským hradem.

Článek

Rozporuplná vysvětlení vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) ohledně cesty do Moskvy mají dopad i na atmosféru v sociální demokracii.

Mimo záznam roste mezi politiky vládní strany nervozita, aby turbulentní dění kolem předsedy ČSSD a jeho moskevské aféry neposlala k úplnému dnu už tak nízké předvolební preference (v dubnu dle Kantaru 4 procenta).

Podle bývalého místopředsedy ČSSD Michala Šmardy by byl skandál, kdyby se prokázalo, že šéf sociálních demokratů lhal o tom, že moskevská mise byla jen kamufláž. Pokud je verze se zastíracím manévrem pravdivá, měly by ji podle Šmardy potvrdit tajné služby.

„Neumím si představit, že by Jan Hamáček takový tajný manévr plánoval s ruským velvyslancem, svou sekretářkou a hlídačem parkoviště před Ministerstvem vnitra. Takže české tajné služby by se teď měly k vysvětlení Jana Hamáčka přihlásit a případně vyvodit odpovědnost, protože zesměšnily místopředsedu české vlády a dostaly ho do nepříjemné situace,“ říká Šmarda v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Na dubnovém sjezdu předseda ČSSD Jan Hamáček proklamoval, že sociální demokraté musejí být srozumitelnější pro voliče. Máte pocit, po měsíci, že je ČSSD před veřejností srozumitelná?

Je zjevné, že Janu Hamáčkovi se povedl záměr, že vedení strany bude názorově a myšlenkově jednotné. Není tajemstvím, že je to jiný směr, než kterým bych si já myslel, že by sociální demokracie měla jít. Hamáčkovo vedení je levicově-konzervativní a je potřeba, aby ukázalo, jak chce v příštích měsících uspět.

Volby se blíží. Myslíte, že takovému ukotvení porozumí dostatek voličů?

Jan Hamáček od sjezdu řeší všechny ty bezpečnostní záležitosti kolem Vrbětic a cesty do Moskovy, zbytek vedení mu navíc příliš nepomáhá. Takže Hamáček dosud neměl šanci předvést volební projekt.

Michal Šmarda

Michal Šmarda je starosta Nového Města na Moravě a bývalý místopředseda ČSSD. V roce 2019 ho Jan Hamáček nominoval na post ministra kultury, nedokázal ho ale prosadit přes prezidenta Miloše Zemana. Na letošním sjezdu ČSSD Šmarda podporoval ve volbě předsedy exministra Tomáše Petříčka, po jeho prohře se rozhodl post místopředsedy neobhajovat a přenechat prostor spojencům Jana Hamáčka.

Čekal jste po sjezdu, že předseda strany tak rychle zařízne svého vyzyvatele a tehdejšího ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

Cesta k jednotné straně vede dvěma způsoby. Ten první je, že lidi s odlišným názorem přesvědčíte o své vizi. Druhou možností je umlčet oponenty. Jan Hamáček se rozhodl pro druhou variantu, takže pro leckoho Petříčkův vyhazov asi překvapením nebyl.

Jak Petříčkovu konci rozumíte? Byla to Hamáčkova odplata za sjezd, nebo to má souvislost s řešením útoku ruských agentů na sklad ve Vrběticích?

Myslím, že to byla reakce na to, že Tomáš Petříček kandidoval na sjezdu na předsedu ČSSD.

Jaká je nyní atmosféra ve straně?

Samozřejmě hodně lidí je rozladěných. Tahle posjezdová fáze je nepříjemná v tom, že se nové vedení snaží formulovat novou strategii, jenže předsedu zaměstnává státní bezpečnostní agenda. Bohužel zbytek vedení mu příliš v ničem nepomáhá.

Jak jste spokojený s vysvětlením předsedy ohledně cesty do Moskvy?

Zdráhám se uvěřit té nejtvrdší teorii, že Jan Hamáček chtěl v Rusku obchodovat české zájmy za nějaké výhody. Na druhé straně mi nepřipadá úplně v pořádku ani jeho verze o zpravodajské krycí verzi, která na mě působí až bondovsky.

Takže Hamáčkově verzi o kamufláži nevěříte?

Pokud by tato verze měla být pravdivá a zodpovědně připravovaná, kamuflážní cestu by s Janem Hamáčkem musely dopředu připravovat tajné služby. Neumím si představit, že by Jan Hamáček takový tajný manévr plánoval s ruským velvyslancem, svou sekretářkou a hlídačem parkoviště před Ministerstvem vnitra. Takže české tajné služby by se teď měly k vysvětlení Jana Hamáčka přihlásit a případně vyvodit odpovědnost, protože zesměšnily místopředsedu české vlády a dostaly ho do nepříjemné situace. Dodávám ale, pokud by to byla pravda, co předseda strany říká o kamufláži.

Vy jeho vysvětlení považujete za logické?

Nechci říkat, jestli v tom vidím, nebo nevidím logiku. Nevěřím tomu, že by Jan Hamáček takovou cestu plánoval sám. Mělo by jasně padnout, která tajná služba akci naplánovala, kdo a proč ho do toho takzvaně navezl, proč se nezvolil jednodušší způsob, který by nediskreditoval politika na takto vysoké úrovni.

Hamáčkovu verzi ale nikdo z tajných služeb nepotvrdil. Vy mu tedy věříte, když tu jsou různá vyjádření popírající jeho verzi?

To si odmítám připustit. Pokud by to nebyla pravda, byl by to takový skandál, že takovou verzi teď nemůžu připustit.

A co se tedy teď bude dít? To nebudete chtít po předsedovi vysvětlení těch rozporných míst?

Já teď čekám, že tajné služby se ke kamuflážnímu plánu přihlásí a vysvětlí celou operaci.

Kamuflážní příběh popřel i váš stranický kolega a názorový spojenec Martin Netolický.

Pokud se po dohodě s důstojníky českých zpravodajských služeb Jan Hamáček pustil do takové operace, potom rozumím i tomu, aby to zakrýval před všemi lidmi i kolegy. Já tomu ale nerozumím, takové věci znám jen z televize, to je úplná bondovka. Takže si umím představit, že profesionálové to naplánovali a Jan Hamáček hrál roli, ve které to musel zatajovat i svému nejbližšímu okolí včetně rodiny. Martin Netolický nebyl součástí této zpravodajské operace, vyslechl si Hamáčkův příběh a pak se o něj podělil do novin.

Ministryně a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová označila Netolického postup za nečestný. To si tedy nemyslíte?

To se mi nelíbí. Takové označení svědčí o tom, že daní lidé už jsou příliš ponoření do té zpravodajské hry. Jsem přesvědčený, že Martin Netolický nechtěl nijak Jana Hamáčka poškodit, prostě jen nechtěl lhát.

Reakcí na Netolického svědectví byl vyhazov z dozorčí rady České pošty, která spadá pod Hamáčkovo Ministerstvo vnitra. Kdyby Hamáček neměl pocit, že Netolický mluví pravdu, asi by ho nevyhazoval, ne?

Tak tomu už vůbec nerozumím. V dozorčí radě by měli lidé působit pro své názory a odbornost, ne z politických důvodů. Dozorčí rada České pošty by neměla být partou kamarádů, ale transparentním a odborným orgánem. Kdybych to měl odlehčit, tak řeknu, že Martin už byl dlouhodobě takový od huby, takže Honza Hamáček už ho měl prostě plné zuby i bez Vrbětic.

Ta časová souvislost je ale poměrně jasná, nebo věříte na náhodu?

Je pravda, že časová souvislost tam je. Ale říkám, třeba to i je náhoda.

Nepřijde vám bláznivé, že Jan Hamáček plánoval cestu do Moskvy, přestože už měl informace o tom, že ruští agenti stáli za útokem ve Vrběticích?

Řeknu to jinak. Připadá mi hlavně fatální, že v minulém roce česká vláda za ministrů Vojtěcha a Prymuly koupila záměrně tak málo funkčních vakcín typu Pfizer, byť pořídit se dalo mnohem víc. Tím vláda Andreje Babiše vytvořila umělý nedostatek vakcín a umělou potřebu nákupu ruských vakcín Sputnik V.

To stále nemění nic na tom, že nebyl důvod, aby Jan Hamáček na vlastní triko začal jednat o zařízení vakcín v Moskvě.

Podívejte, konzervativní obrat v sociální demokracii má nějaké souvislosti. Jednou z nich je vylepšení vztahů s prezidentem Milošem Zemanem a touto částí politického spektra.

Máte na mysli provýchodní směřování České republiky?

Přesně tak, součástí agendy konzervativní levice je tato otočka v mezinárodní politice, případně ve vztazích s prezidentem republiky. To má své politické náklady. Tím neříkám, že s tím souhlasím, jen vysvětluji realitu.

Jak si vede ČSSD v předvolebních průzkumech? Podívejte se na volební model Seznam Zpráv:

Jakou logiku má fakt, že Jan Hamáček chtěl pozvat do Prahy ruského prezidenta Putina při vědomí, že jeho agenti útočili na Českou republiku? Do toho český velvyslanec v USA oslovil tamní úřady s nabídkou summitu v Praze, čímž bychom do celé lapálie zatáhli i amerického prezidenta Joea Bidena.

Nejsem odborník na zahraniční politiku, proto je těžké to hodnotit, mám jen subjektivní názor. Mít tady takový veliký summit by byla nádherná věc, ale na rozdíl od Jana Hamáčka si nemyslím, že by se to mohlo podařit. Pro mě je klíčové, co řekli na té sobotní večerní tiskovce premiér a ministr vnitra, kteří oznámili ruský útok na Česko. Ty informace mě šokovaly. Navzdory této tiskovce o několik dnů později prezident republiky a ministryně spravedlnosti začali útok ruských agentů rozmělňovat a zpochybňovat vysvětlením, že je několik vyšetřovacích verzí. Je nepřijatelné, že vláda České republiky se v dané věci neshoduje s prezidentem republiky a ještě navíc je sama názorově nejednotná.

Jak tomu má veřejnost rozumět?

Já nevím, mluvíte teď se mnou jako s tou půlkou republiky, která na to nechápavě kouká a nerozumí tomu. To, že si vedení ČSSD vybralo prohradní konzervativní směr, respektuji, ale nesouhlasím s ním. Byl bych samozřejmě radši, kdyby ČSSD mluvila tak, jak jsem před sjezdem navrhoval - to znamená v duchu spolupráce na levici a cesty moderním směrem a vstříc výzvám, které 21. století přináší.

Dostane se ČSSD znovu do Sněmovny?

Pokud se vyřeší ty aktuální problémy kolem Vrbětic a mezinárodních skandálů, je realistické domnívat se, že ten konzervativní program nás může dostat do Sněmovny. Podle mě to je chybná cesta, ale když se pro ni vedení rozhodlo, ať po ní jde, je to legitimní. Letos na podzim uvidíme, jestli to je úspěšný koncept.

Reklama

Doporučované