Hlavní obsah

Napětí v Hongkongu opět roste. Stoupenci Pekingu strhávají Lennonovy zdi, policie zasahuje

Demonstrace v Hongkongu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pročínský poslanec vyzval ke stržení Lennonových zdí v Hongkongu. Panují obavy z dalších střetů.

Článek

Policie v Hongkongu při snaze rozehnat další vlnu prodemokratických demonstrací použila slzný plyn. V bývalé britské kolonii přitom podle agentury Reuters panují obavy z konfliktu mezi demonstranty a přívrženci Pekingu, kteří dnes strhli některé z takzvaných Lennonových zdí, na které v posledních měsících lidé lepí pestrobarevné lístečky se vzkazy, v nichž vyjadřují podporu prodemokratickým demonstrantům a nesouhlas s místní vládou.

Policie proti protestujícím zasáhla na předměstí Tuen Mun, kde se nachází i vládní budovy a kde někdo dříve zapálil na zemi čínskou vlajku. Úřady zde uzavřely stanice vlaků, stejně jako v dalších místech, kde by podle nich mohly vypuknout další protesty.

Několik desítek podporovatelů Pekingu přitom dnes na páteční popud zákonodárce Juniuse Hoa, který je hlasitým kritikem protestů, strhlo velké mozaiky složené z malých papírků, které se spontánně v posledních měsících objevily v podchodech, ve stanicích metra či v nákupních centrech v Hongkongu. Inspirovány jsou Lennonovou zdí na pražské Malé straně.

Prodemokratičtí demonstranti se u těchto zdí i jinde v posledních třech měsících s podporovateli Pekingu střetli, přičemž ke slovním potyčkám došlo podle Reuters i dnes. Nejhorším dosavadním incidentem jsou zřejmě násilnosti z 21. července v hongkongské čtvrti Yuen Long, kde se má dnes konat protest vsedě. Maskovaní muži vyzbrojení holemi tehdy zaútočili na protivládní demonstranty a kolemjdoucí. Zranění utrpělo 45 lidí.

V Hongkongu se konají masové protivládní demonstrace od letošního června. Lidé začali původně protestovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování už správkyně Hongkongu Carrie Lamová slíbila stáhnout. Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují vyšetření údajných násilností ze strany policie při demonstracích, propuštění zadržených a obecnější demokratické reformy, včetně svobodné volby správce Hongkongu.

Reklama

Doporučované