Hlavní obsah

ČSSD vypadla ze Sněmovny. Hamáček končí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

ČSSD se kolem čtvrté hodiny propadla pod pětiprocentní hranici. Těsně před sečtením všech hlasů má necelých 4,7 procenta.

Článek

Sociální demokracie vypadla ze Sněmovny. Aktuální volební výsledky jí přisuzují necelých 4,7 procenta hlasů.

Předseda strany Jan Hamáček oznámil rezignaci, dojde k ní 25. října. Řekl, že strana pod jeho vedením nesplnila cíl – tedy projít do Sněmovny.

„Naši občané se rozhodli mít pravicovou vládu. Mrzí mě, že ve Sněmovně nebude zastoupena, ale je to rozhodnutí voličů,“ řekl Hamáček. Sociální demokracii popřál, aby s novým vedením chytila druhý dech.

Hned navečer se volební štáb ČSSD vyprázdnil. Jan Hamáček i Jana Maláčová odjeli, aniž by poskytli médiím větší rozhovory.

Hamáčkova sjezdová opozice sledovala společně výsledky voleb v Ostravě. Na schůzce byl například Tomáš Petříček nebo pardubický hejtman Martin Netolický. „Co sociální demokracie zasela, to sklízí, neměli jsme být béčko Andreje Babiše,“ řekl Seznam Zprávám Martin Netolický.

Nepředpokládal, že by strana zatáčku ještě vybrala. „Jakmile se začínají sčítat velká města, tak ztrácíme,“ dodal.

Sociální demokraté sledovali sčítání hlasů v Lidovém domě. Krátce po zahájení sčítání se ČSSD ještě pohybovala nad pětiprocentní hranicí. Od poloviny sčítání ale klesla na 4,99 procenta.

Účastníci volebního štábu byli zaražení, v průběhů sčítání se uzavřeli v prostorách, kam nesměli novináři. Do poslední chvíle si nechtěli připustit, že by mohli ve Sněmovně skončit.

„Ještě nás můžou zachránit velká města v Moravskoslezském kraji – Bohumín, Ostrava,“ doufal lídr plzeňské kandidátky lékař Robin Šín.

Sociální demokraté doufali v osud TOP 09, která se při minulých volbách pohybovala pod pětiprocentní hranicí a nakonec se do Sněmovny dostala. Tehdy byl ale trend přesně opačný – TOP 09 v průběhu sčítání rostla, sociální demokraté klesali.

Reklama

Doporučované