Hlavní obsah

Nápisy v celách bývalé káznice na Cejlu budou digitálně uchovány

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno přispěje částkou 242.000 korun na digitální dokumentaci a historický výzkum areálu brněnské káznice v ulici Cejl.

Článek

Výzkum i dokumentaci provede obecně prospěšná společnost Post Bellum, která do projektu vloží stejnou sumu, o podporu požádala i Jihomoravský kraj. Vedení Brna to uvedlo v tiskové zprávě. Příspěvek zatím schválili brněnští radní, musí jej ještě posvětit zastupitelé.

„Nápisy v takzvaných celách smrti jsou vytvořeny někdejšími vězni. Často jde o vzkazy, básně, protesty nebo kresby. Je štěstí, že bývalá káznice svého času fungovala jako archiv, čímž se podařilo tyto nápisy zakonzervovat. Díky tomu jsou vzkazy na zdech evropským unikátem,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Digitální dokumentaci nápisů bude třeba udělat co nejrychleji, protože stav budovy se zhoršuje. Nápisy i výsledky výzkumu o budově káznice pak budou prezentovány v připravované stálé expozici Institutu Paměti národa. Lidé tak budou moci navštívit několik virtuálních cel, k jejichž vytvoření budou použity informace získané při výzkumu a digitalizaci.

Post Bellum je nezisková organizace, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Jejím hlavním projektem je Paměť národa, sbírka vzpomínek konkrétních osobností, fotografií, deníků a různých archiválií z období totalit 20. století.

Bývalá káznice na Cejlu fungovala v letech 1784 až 1956, neslavně známá je zejména kvůli období po roce 1948, kdy v ní pobývalo a bylo také popraveno velké množství politických vězňů komunistického režimu.

Reklama

Související témata:

Doporučované