Hlavní obsah

Napojení křižovatky Červené Vršky v Benešově na I/3 se odkládá

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Plnohodnotné napojení nové okružní křižovatky Červené Vršky v Benešově na hlavní silniční tah I/3 z Prahy na Tábor se zatím odkládá. Důvodem jsou přetrvávající uzavírky místních komunikací.

Článek

Uzavření silnice I/3 na více než tři týdny by podle silničního správního úřadu mohlo vést ke každodennímu kolapsu automobilové dopravy ve městě, informoval dnes ČTK Martin Buček z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

„V současné době zůstane zachován stávající provoz na okružní křižovatce jako celku v režimu průjezd stavbou s možností využití všech vjezdových a výjezdových větví,“ uvedl Buček.

Výstavba křižovatky začala letos v květnu a zbývá už jen třetí etapa, kterou je napojení I/3 na okružní křižovatku směrem od Tábora. Stavbaři chtěli uzavírku od 21. září, krajský odbor dopravy ji ale s ohledem na situaci na místních komunikacích povolil až od 5. října, trvat měla do 28. října. Jelikož se dopravní situace v Benešově nezlepšila, nepřistoupil nakonec silniční správní úřad k uzavření části silnice I/3 a vedení dopravy po objízdných trasách ani od 5. října.

V Benešově stavbaři budují dopravní terminál a parkovací dům, v provozu mají být obě stavby ještě letos. Do té doby místní musejí počítat s komplikacemi. Výstavba, která začala loni, ztěžuje průchod k vlakovému nádraží a stanovištím autobusů a komplikuje i průjezd ulicemi řidičům.

„V Benešově a jeho okolí i nadále přetrvávají uzavírky na místních komunikacích a silnicích druhé třídy. Uzavření silnice I/3 na více než tři týdny by tak podle názoru úřadu mohlo způsobovat každodenní kolaps dopravy v Benešově,“ uvedl Buček. Napojení křižovatky na I/3 je podle něj závislé na dalším rozhodnutí úřadu.

Výstavba křižovatky Červené Vršky za 41,2 milionu korun bez DPH navazuje na rozšíření silnice I/3 mezi Mirošovicemi a Benešovem o jeden jízdní pruh, které bylo dokončeno v roce 2017. Silnice I/3 vede od dálnice D1 z Mirošovic až na hraniční přechod s Rakouskem v Dolním Dvořišti. Pro Benešov a okolí slouží i jako přivaděč k D1. Vzhledem k chybějícímu středočeskému úseku dálnice D3 má I/3 zásadní význam pro spojení Prahy s jihem Čech.

Reklama

Související témata:

Doporučované