Hlavní obsah

Naposledy málem utrhl Číňanovi hlavu. Sežeru ho, vzkazuje i tak zápasník Kozma před finále Oktagonu

Rozhovor se zápasníkem Davidem Kozmou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zápasník MMA David Kozma se rozpovídal o náročném vítězství nad maďarským soupeřem i o nadcházející bitvě se Slovákem Borárošem.

Článek

Oktagon 9 v Bratislavě je za námi, Oktagon 10 v pražské O2 areně nás teprve čeká. A obě akce pojí také jméno Davida Kozmy. V bratislavské areně Ondreje Nepely porazil Matého Kertésze na body a skrze welterovou pyramidu postoupil až do finále. A právě jeho finálový duel se Slovákem Gáborem Borárošem bude jednou z nejsledovanějších událostí listopadového večera v Praze.

Kozma s rozvernou přezdívkou „Holátko“ si přitom v Bratislavě prošel peklem. Když se zápasník drží své taktiky, ale soupeř mu do ní pokaždé hodí vidle, není to nic příjemného a především po psychické stránce je na něj vyvíjen obrovský tlak.

Šestadvacetiletý Kozma měl taktiku jasnou, dostat Kertésze na zem a tam zápas ukončit. Jenže: Soupeř mu z pokusu o takzvaný takedown hned patnáctkrát okamžitě vstal, zápas se na zem prakticky nedostal, a tak se David musel tři kola rvát v postoji. Jednou ranou loktem do té doby neporaženého Maďara otevřel, až mu lékař musel ošetřit krvavé zranění během zápasu. Kozma pak zápas ovládl na body, se svým výkonem ale nebyl spokojený.

„Celý zápas jsem ho měl pod kontrolou, ale odehrával se úplně jinak, než jsem původně chtěl,“ popisoval Kozma chvíle v kleci.

Jeho slovenský soupeř na akci, která proběhne 17. listopadu, zase div neutrhl hlavu české legendě, Jaroslavu Číňanovi Poborskému při takzvané gilotině. Za školáckou chybu Poborský zaplatil prohrou v prvním kole, Borároš je ale v zápase s Kozmou podle odborníků outsiderem.

Zatímco Borároše zná československé publikum co by vítěze reality show Oktagon Výzva, David Kozma se divákům ukázal třeba i na XFN 7 v pražské O2 areně, kde prohrál s Petrem Monstrem Knížetem. A v prosinci 2017 to byla také jeho dosud poslední prohra. Už v rámci konkurenčního Oktagonu vyhrál všechna svá čtyři letošní utkání a v listopadu se těší na pátý skalp v řadě.

Pro Kozmu by byla výhra welterové pyramidy důležitým kariérním posunem. Aktuálně se těší z bilance 23–10, z posledních dvanácti zápasů přitom prohrál pouze jednou, ve zmíněném duelu s Knížetem. V souvislosti s rodákem z Karviné se mluví také o posunu do některé z prestižních zahraničních lig.

Reklama

Související témata:
David Kozma

Doporučované