Hlavní obsah

Napospas Tálibánu. Britové zapomněli na ambasádě údaje o spolupracovnících

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci hnutí Tálibán ve městě Kábul.

Reklama

Pracovníci britského ministerstva zahraničí nechali Tálibánu napospas dokumenty s kontaktními údaji Afghánců, kteří pro ně pracovali. Roztroušené po velvyslanectví v Kábulu je našel zpravodaj deníku The Times.

Článek

Hlavní město Afghánistánu Kábul již před několika dny padlo do rukou islamistického hnutí Tálibán a v zemi nastal zmatek. K tomu přispěly i exploze, které městem otřásly během čtvrtka. Zahraniční ambasády se na nejrůznější scénáře afghánské situace připravovaly již dopředu, během rychlé evakuace se ale zřejmě nevyhnuly chybám.

Na podlaze britského velvyslanectví v Kábulu se totiž ještě v úterý povalovaly dokumenty, které mohly Tálibánu posloužit k identifikaci sedmi Afghánců pracujících pro ambasádu. Spolu s nimi bylo v objektu možné nalézt i kontaktní údaje, pracovní historii a adresy lidí, kteří velvyslanectví žádali o práci tlumočníků.

Během evakuačního spěchu, který s 15. srpnem nastal, jako by se zapomnělo na evakuační protokoly velvyslanectví, píše deník The Times. Podle těch je nutné skartovat a zničit veškerá data, která by ohrozila tamní afghánský personál, jejich rodiny nebo potenciální zaměstnance. Zajištění bezpečnosti afghánských spolupracovníků zahraničních institucí je přitom opakovaným tématem posledních dvou týdnů.

Britský list se díky informacím z roztroušených dokumentů spojil s několika Afghánci. Někteří z nich již byli úspěšně evakuováni do Velké Británie, řada z nich však to štěstí neměla. Mezi nimi jsou i tři afghánští spolupracovníci Spojeného království a jejich 8 rodinných příslušníků, včetně pěti dětí, kteří uvázli v davu u kábulského letiště a nepovedlo se jim dostat k britským silám.

„Prosím, neopouštějte nás,“ uvedl pro The Times jeden z oslovených mužů. Představitelům britského ministerstva zahraničí, kteří operují na mezinárodním letišti v Kábulu, už byly předány podrobnosti o těchto zaměstnancích a byla koordinována jejich záchrana. Podle prohlášení ministerstva už by dokonce měli být v bezpečí. I nadále však zůstává neznámý osud dvou osob, které se na britské ambasádě podle zapomenutých dokumentů ucházely o zaměstnání.

Zpravodaj britského listu našel dokumenty během toho, co doprovázel tálibánskou hlídku během jejich pátrací mise po portrétu královny Alžběty II. Hlídka, se kterou ambasádou procházel, má za úkol objekt chránit až do chvíle, kdy Britové hnutí uznají jako vládce země a do Afghánistánu se vrátí diplomaté. Na první pohled nemělo být patrné, že se na zemi nacházejí důležité papíry, pravda se ukázala až po bližším prozkoumání.

„Během útěku z ambasády britští zaměstnanci riskovali životy Afghánců. (…) Zasloužil si mladý Afghánec, který se letos v létě ucházel o práci na ambasádě a hrdě si v životopise uvedl své předchozí zkušenosti z práce pro americkou armádu, aby velvyslanectví nechala jeho jméno, telefonní číslo a úplnou adresu Tálibánu?“ pokládá v reportáži britský zpravodaj Anthony Loyd řečnickou otázku s upozorněním, že chyba velvyslanectví mohla některé Afghánce stát svobodu i život.

S odhalením listu The Times se ještě zvýšila kritika na britského ministra zahraničí Dominica Raaba. Ten měl totiž dva dny před pádem Kábulu odmítnout žádost o rozhovor se svým afghánským protějškem o projednání evakuace tlumočníků, kteří pro Spojené království pracovali.

Britští labouristé se již nechali slyšet, že Raaba čekají závažné otázky, které bude muset zodpovědět. Zničení citlivých materiálů mělo podle nich být při ústupu „nejvyšší prioritou“. Ve věci by dokonce mělo být zahájeno vyšetřování. Raabovo „slyšení“ před poslanci by se mělo odehrát 1. září.

„Neúnavně pracujeme na zajištění bezpečnosti těch, kteří pro nás pracovali, včetně zajištění bezpečí pro dané tři rodiny. Během stažení se z našeho velvyslanectví bylo vynaloženo veškeré úsilí na zničení citlivého materiálu,“ cituje web BBC mluvčího britského ministerstva zahraničí. To je prý novinářům vděčné za informace ohledně situace na ambasádě v Kábulu.

Během čtvrtečního útoku v Kábulu, ke kterému se přihlásil Islámský stát, měli podle Raabova nejnovějšího vyjádření zemřít dva britští občané a potomek třetího Brita. Další dva britští státní příslušníci jsou po teroristickém útoku zraněni.

„Byli to nevinní lidé a je tragédií, že když se snažili dostat své blízké do bezpečí ve Velké Británii, byli zavražděni zbabělými teroristy,“ hlásá prohlášení. „Neotočíme se zády k těm, kteří na nás v hodině nouze spoléhají, a teroristé nás nikdy nezastraší.“

Reklama

Doporučované