Hlavní obsah

„Naprosto šílené!" Robert Šlachta se nedokáže srovnat s tím, že v jeho kauze Nagyová není ani po čtyřech letech rozsudek

Ukázka rozhovoru, v níž se Robert Šlachta vrací ke své „životní kauze”, zatčení Jany Nagyové – Nečasové.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Přinášíme vám písemnou verzi rozhovoru s bývalým šéfem protimafiánské policie Robertem Šlachtou, který byl tento týden hostem pořadu Výzva.

Článek

Pane Šlachto, chcete být policejním prezidentem?

Ježíšmarjá, to je otázka hned ze začátku přímo na tělo. Ale určitě jsem o ničem takovém neuvažoval, neuvažuju. Jsem náměstek generálního ředitele Celní správy, tady je mé místo v současné době.

„Šlachta mi vzkázal, že by chtěl být policejní prezident.“ To jsou slova Andreje Babiše, která byla zachycená na tajně pořízené nahrávce jeho hovoru s bývalým novinářem Mladé fronty Dnes Přibilem, jak byla zveřejněna na twitterovém účtu Skupina Šuman. Vzkazoval jste tedy Andreji Babišovi, že chcete být policejním prezidentem?

Já jsem nikdy nic žádnému politikovi nevzkazoval. Když jsem odcházel od policie, v té rozjitřené době před rokem, tak jsem odcházel s tím, že končím na nějakém postu (ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, pozn. red.). Z hodiny na hodinu jsem musel skončit a měl jsem docela dost nabídek. Obcházely mě i některé politické strany s tím, jestli bych se angažoval. A já jsem dával jednoznačně najevo, že jsem nechtěl skončit jako policista, nechci jít do politiky, nemíním jít v žádném případě do politiky, že bych chtěl být u policie, vrátit se k policii. A to byly moje jediné vzkazy, které jsem dával, a to mediálně.

Nejednal jste tedy přímo s Andrejem Babišem nebo nějakým jeho emisarem?

Ne, s nikým jsem nejednal.

Ale říkal jste, že vás obcházely politické strany.

Ne. Ptaly se: Nechcete jít kandidovat? To byly takové neurčité nabídky. A já dával pořád najevo, že v politice nefunguju. Od policie jsem odešel z důvodu té reorganizace. Do té doby jsem si myslel, že budu policistou do důchodu a od policie nikdy neodejdu.

Svým odchodem jste protestoval proti sloučení protimafiánské a protikorupční policie a vytvoření společného útvaru Národní centrály boje s organizovaným zločinem, kterou prosadil policejní prezident Tuhý a ministr vnitra Chovanec. Neříkáte si teď, s ročním odstupem, že jste se zachoval až příliš hystericky? Že jste se nechal unést emocemi? Nebylo na tom sloučení přece jen něco pozitivního?

Víte, já možná teď s odstupem toho roku si za tím stojím ještě víc než tehdy. Ve funkci ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, v níž jsem byl osm let, nemůžete být hysterický. Pracujete s nějakými informacemi, vedete pět set lidí… V tom systému musíte pracovat s důvěrou, ať už jde o informace nebo zdroje, které jsme získávali. A když potom přišla reorganizace, o níž vám někdo řekne 9. června s tím, že za tři týdny dojde ke sloučení útvarů, které jsou naprosto rozdílné, tak nemáte jinou možnost. Bral jsem to tak, že nemůžu sklonit hlavu, a když se mi to nelíbí, tak prostě musím odejít.

Byla v tom i uražená ješitnost, že to s vámi nikdo neprobíral?

Ne. Ono je hodně odborníků na organizovaný zločin, hodně lidí, kteří to komentují, ale jen málo těch, kteří by na tom místě seděli a vedli lidi v jednotlivých kauzách – aby neunikaly informace.

Ty vaše tehdejší výhrady v sobě skrývaly i to, že jste měl pocit, jako by se vás politici báli: Skrytý strach ze Šlachty po vašich předchozích kauzách, včetně toho, že jste zatkli milenku premiéra Petra Nečase. Je to tak?

Za tím si naprosto stojím. ÚOOZ byl v takové kondici, že se na naše detektivy obraceli lidé s naprostou důvěrou. To není o politicích, to bylo o kauzách, v kterých se zasahovalo. Hlavně nikdo nevěděl, na čem se v tom ÚOOZ dělá. Věděl to státní zástupce, věděl to ten detektiv a věděl to ten útvar. Nikam jinam se ta informace nedostávala.

Na celý záznam rozhovoru s Robertem Šlachtou se podívejte zde:

Rozhovor s Robertem Šlachtou. Video: Jiří Kubík

Pracovali jste na politicky citlivých případech, které se podle vás už dnes nevyšetřují?

To neumím říct. Rok jsem mimo. Doufám, že se ty kauzy dotahují. Do dalšího nevidím a ani nechci vidět a nechci se k tomu ani nijak vyjadřovat.

Spekulovalo se tehdy, že váš útvar mohl vyšetřovat privatizaci OKD, což byla politicky citlivá kauza předsedy vlády Sobotky…

K těm živým kauzám ani dalším věcech bych se nechtěl vůbec vyjadřovat.

Vaši oponenti zase mluvili o vašich kontaktech s Andrejem Babišem. Neustále vám bylo předhazováno, že straníte jemu nebo jeho hnutí ANO. Jak byste popsal své kontakty s Babišem?

Nikdy nikdo neřekl, kdy, kde, kdo. Že by Šlachta někam dával nějaké informace, nebo je někam nosil. Já jsem přesně řekl, kdy jsem se s panem Babišem potkal: Bylo to za přítomosti náměstka pana policejního prezidenta Laubeho, který mi celou dobu nevěřil a který byl při každém jednání. Byla to jednání, která se vedla ohledně věci, kde se náš útvar angažoval. V žádném případem jsem se nikdy nestýkal s panem Babišem. Žádné nadstandardní vztahy jsme neměli.

Na už zmiňované tajně pořízené nahrávce ze schůzky Andreje Babiše a novináře Marka Přibila je mimo jiné zachyceno, jak se Přibil svému tehdejšímu zaměstnavateli, majiteli Mladé fronty Dnes, chlubí, že z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu získává tajné informace o stadiu vyšetřování jednotlivých kauz. Mluví tam o případu Beretta. A když to člověk poslouchá, tak si říká, jestli na té reoganizaci přece jen něco nebylo: Že se třeba toto síto, odkud unikaly informace, ucpalo. Byl děravý systém ÚOOZ?

Tak fakt se teď musím zasmát, protože jste možná jediný, kdo říká, že v ÚOOZ byl děravý systém.

Vycházím z té nahrávky. Přibil na ní říká, že získává informace z ÚOOZ, cituje tam policejní výslechy…

Ale to jsou výslechy, které byly mimo ÚOOZ. Kdyby z ÚOOZ informace unikaly, tak by ÚOOZ nedělal kauzy, které dělal. Jestli jdete do Vidkunu, jdete do kauzy Beretta, do vlastních řad, do vysoce postavených lidí, tak někde se samozřejmě s těmi informacemi pracuje… Mě by docela zajímalo, co on měl vůbec v ruce. Víte, co já zažil blábolů, když jsem byl ředitelem ÚOOZ?

Vy tedy tvrdíte, že z ÚOOZ žádné informace neunikaly?

To je naprosto vyloučeno.

Dal byste za to ruku do ohně?

Obě dvě ruce, obě dvě nohy a i svou hlavu.

Po odchodu od policie jste dostal nabídku jít do vedení Celní správy, tedy pod Ministerstvo financí, tehdy ministra Andreje Babiše. U Celní správy jste začal rozvíjet operativní složku, něco, co tam do té doby tolik nefungovalo. Jak to vypadá dnes?

Vlastně od 1. srpna vznikla u Celní správy sekce pátrání, takový celorepublikový útvar, který má novou kompetenci ohledně DPH na území České republiky.

Děláte něco podobného tomu, co jste dělali v ÚOOZ, tedy pokud jde o práci v terénu, vyhledávání informací, nasazování odposlechů?

Celní správa to dělala celou dobu, teď to dostalo jednu hlavu, nějakou strukturu… Lidé, kteří mě znají, tak vědí, co jsou mé priority, ty tlačím i do Celní správy.

To jsou docela obecné věty. Můžete příblížit, na co se zaměřujete? Jestli aktivně vyhledáváte neplatiče daní, nasazujete na ně odposlechy, získáváte informace v terénu? Co si pod tím máme představit?

Je to klasická operativně pátrací činnost. Jsou tam tři oddělení: Jedno je protidrogové, jedno je celní, kde se zpracovává i obchodování s vojenským materiálem, a pak je oddělení, které se zabývá daněmi spotřebními a DPH. Můj tlak je zejména na tu práci v terénu, klasické zpracovávání a dokazování trestné činnosti.

Kolik případů už máte rozpracovaných?

To bych zatím nechtěl uvádět.

Zatím nejsou ve stadiu sdělení obvinění?

Samozřejmě většina případů je prověřována. Sdělení obvinění dělá policie.

Vám už asi nikdo neodpáře vaši životní kauzu: Zatčení milenky bývalého premiéra Nečase v červnu 2013, které odstartovalo pád vlády. Jaký je to pro vás po těch čtyřech letech pocit, kdy v této věci stále nepadl pravomocný rozsudek?

Naprosto šílený. Když vidím, jak to vypadá u soudu, kdy se jedna soudkyně chce vyloučit… Prostě je to kličkování. Za to ta policie nemůže.

Neříkáte si někdy, že jste něco udělali špatně? Že jste to podcenili, nebo že jste měli velké oči? Tehdy jste mluvili o tom, že jde o rozplétání klientelistické sítě, propojení zločinu a světa politiky. Stojíte si za tím?

Já si za tím naprosto stojím. Ti lidé na tom odvedli práci, jakou by odvedl málokdo. Když se na tom pracovalo, byli pod takovým tlakem, pod takovým stresem! Policie je jedna část a část druhá je státní zastupitelství, kde jsme vzájemně došli k těm závěrům, které jsme sdělili. Za tím si stojím a už necouvnu.

To znamená, že všechno, co jste tehdy oznámili, byste oznámili znovu? Sdělili byste stejná obvinění stejným lidem ze stejných trestných činů?

Samozřejmě. Ta tisková konference samozřejmě v ten okamžik nebyla vhodná…

…tam jste oznámili těch 150 zadržených milionů a desítky kilogramů zlata.

Ale my jsme byli pod takovým tlakem, to nikdo nikdy neprožil. Z jedné strany novináři vyčítali, že se nic neříká… U všech kauz se dávalo, co se zajistilo, kolik policistů se na tom podílelo. U této kauzy to jakoby rezonovalo jinak.

Možná právě tím, co jste oznámili na té tiskové konferenci, jste vyvolali až nedůvěru k celému případu…

Já si myslím, že ta nedůvěra by byla vyvolána stejně. Protože v kauzách, které dopadají na osoby, jež jsou někde činné nebo zajímavé, jsme samozřejmě znevěrohodňováni, kauza se rozmělňuje, útočí se na jednotlivé policisty, státní zástupce. To v těchto věcech bude. Když budete dělat osobu, která není mediálně zajímavá, tak problém mít nebudete.

V čem je tedy hlavní problém? Znovu se vracím k otázce, proč dosud nepadly pravomocné rozsudky?

To já v současné době nevím. To je úkol státních zástupců. My jako policie jsme si odvedli svůj díl práce, ale to, jak se komunikuje se soudem, jak se připravují materiály, obžaloba, to už je věcí státního zastupitelství. Tam už činnost policie končí.

Poslední otázka: Kdyby vám po volbách zavolal Andrej Babiš a nabídl vám místo ministra vnitra, vzal byste to?

V žádném případě.

A jiné místo?

Já jsem v současné době úředník, říkal jsem, že chci zůstat ve státních službách.

A policejní prezident?

To já… Těžko. Mně nikdo nic nenabízí. Se mnou nikdo nekomunikuje.

Neříkáte ani tak, ani tak?

Neříkám ani tak, ani tak.

Reklama

Doporučované