Hlavní obsah

Terasa s výhledem na Hrad. Palác u ikonické Kotvy čeká přeměna za miliardu

Foto: Crestyl

Vedle obchodního domu Kotva (vpravo) vzniknou přestavbou historického paláce nové obchody a kanceláře.

Reklama

Soused legendárního obchodního domu Kotva v Praze 1 získá nový háv. Developer Crestyl investuje do rekonstrukce historického paláce více než miliardu korun. Vzniknou tam nové prostory pro byznys.

Článek

Hned vedle obchodního domu Kotva v Praze na náměstí Republiky se chystá nový realitní projekt. Developerská skupina Crestyl za více než jednu miliardu korun přebuduje neoklasicistní budovu na obchodní a administrativní prostory.

Za více než sto let historie budovy to bude vůbec její první generální rekonstrukce.

Rekonstrukce bude velmi náročná i s ohledem na skutečnost, že tato budova nikdy generální rekonstrukcí neprošla.
Simon Johnson, generální ředitel Crestylu

„Rekonstrukce bude velmi náročná i s ohledem na skutečnost, že tato budova nikdy generální rekonstrukcí neprošla a během let došlo k řadě negativních změn v objektu. V dolních podlažích se počítá s umístěním obchodů, prostory budou splňovat nejnáročnější designové a technické požadavky, nahoře pak budou špičkové prostory pro kanceláře,“ řekl Simon Johnson, generální ředitel společnosti Crestylu.

+7

Neoklasicistní budova pochází z roku 1905. Architekty byli Adolf Foehr a Alfons Wertmüller. Poslední jmenovaný byl mimo jiné projektantem pražské Státní opery. V rámci rekonstrukce zůstane zachované točité schodiště a všechny další vzácné prvky stavby.

Po renovaci nabídne budova k pronájmu celkem 5600 metrů čtverečních ploch. Z toho připadne 3500 čtverečních metrů na kanceláře. Zbývající část se rozdělí mezi tři velké obchody, zvláště z módní branže.

„S rekonstrukcí bychom chtěli začít v příštím roce, dokončení je naplánováno na rok 2023. Celková investice do projektu přesáhne jednu miliardu korun,“ dodal šéf Crestylu.

Palác na náměstí Republiky původně vznikl jako sídlo pojišťovny Allianz. Už ve svých počátcích ale měla v přízemí také obchody. Mimo jiné tam byl jeden z prvních autosalonů společnosti Laurin & Klement. V roce 1947 se z budovy stalo sídlo Československé strany národně sociální. Crestyl získal budovu na konci roku 2017 od rakouské společnosti VB Real Estate Leasing.

Crestyl patří mezi nejaktivnější pražské developery. V centru Prahy dělá na rozsáhlém projektu Savarin. Po dokončení propojí výstavbou ve vnitrobloku Václavské náměstí a ulice Na Příkopě, Jindřišská a Panská. Novou bytovou a kancelářskou čtvrť staví Crestyl na Hagiboru poblíž stanice metra Želivského. Investiční hodnota projektů Crestylu převyšuje 1,2 miliardy eur.

Reklama

Doporučované