Hlavní obsah

Plán jak zlomit váhavé. Přimět Čechy k očkování má několik kroků

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Očkování proti covidu-19 v Česku výrazně zpomaluje. Mohou ho znovu nastartovat vládní pobídky?

Reklama

Očkování proti covidu-19 v Česku viditelně zpomaluje. Vliv může mít doba dovolených i klesající zájem v jednotlivých věkových skupinách. Vláda chce trend zvrátit hned několika cestami, ty ale zatím neřeší hlavní problém.

Článek

Zatímco v půlce května si pro první dávku vakcíny přicházelo okolo 80 tisíc lidí denně, během června klesla čísla na polovinu. Minulý týden si pro první dávku přišlo průměrně už jen okolo 15 tisíc zájemců denně.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Na jednu stranu je to logické, protože očkování běží už osmý měsíc. Na straně druhé ale stále nejsme v situaci, kdy by měla drtivá většina Čechů zkrátka ‚splněno‘. Cíl vysoké proočkovanosti a přiblížení se kolektivní imunitě Česko stále zdaleka nenaplnilo. Ukončené očkování má přes pět milionů lidí. Celkem alespoň jednu dávku dostalo 64 procent dospělých.

Trend přitom klesá i u seniorních věkových skupin, proočkovány jsou přibližně z 80 procent. Statisíce lidí tak očkováním proti úmrtí a těžkému průběhu nemoci stále chráněny nejsou.

„Zásadní je, abychom měli naočkováno 100 procent seniorů nad 65 let. Musí být naočkovaní nebo být po prodělané chorobě s dostatečnými protilátkami. Ale pokud budeme mít ochráněny seniory, tak ten zbytek je de facto malý problém,“ míní lékař a člen sněmovního zdravotního výboru Vlastimil Válek (TOP 09).

Jak vyplývá z posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, zcela odmítavý postoj k vakcínám proti covidu-19 má aktuálně asi deset procent lidí. Spíše odmítavě se vyjádřilo dalších 13 procent lidí. Alespoň část z nich mohou přesvědčit kroky Ministerstva zdravotnictví, krajů a vlády či nově zaměřená kampaň. Jak moc klesající trend ovlivní, ale není jisté. Podle Vlastimila Válka navíc kroky vlády primárně necílí na seniory.

„Mobilní centra nebo místa bez registrace mohou přesvědčit mladé, náctileté, čtyřicátníky, padesátníky. Ale nepřesvědčí to seniory. Navíc potřebujeme mít i 100procentní proočkování zaměstnanců v domovech důchodců a podobných institucích,“ popsal pro Seznam Zprávy.

Podle Válka by ministerstvo mělo více oslovit specialisty i praktické lékaře – tedy ty autority, kterým lidé důvěřují a osobně je znají. Právě oni mohou na pacienty nejvíce zapůsobit. Kromě toho podporuje očkování seniorů přímo u nich doma.

„Opravdu bych svolal předsedy odborných lékařských společností a vyslechl návrhy, jak proočkovat seniory. Ať už praktičtí lékaři nebo specialisté, ke kterým pacienti s chronickými potížemi dlouhodobě chodí – je třeba oslovit jednotlivé odborné společnosti tak, abyste našli nějakého doktora, kterému ten senior věří. A ten ho může přesvědčit,“ dodává.

Kamiony, žádné registrace

Vláda zatím představila očkovací strategii postavenou na centrech bez registrace. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) už je v Česku 88 takových očkovacích míst.

„Nejčastěji přicházejí lidé, kteří nemají internet nebo se nechtějí registrovat a často nemají ani praktického lékaře. A není pravda, že jde o sociální případy,“ řekl.

Zdravotníci v těchto místech podali už víc než 42 tisíc dávek vakcín. Také v některých z nich už ale začínají zájemci o první dávku vakcíny ubývat.

„Tento týden se do očkovacího centra v OC Chodov začali vracet ti, které jsme zde očkovali mezi prvními. Počet druhých dávek v pondělí převýšil primovakcinace. Druhou dávku jsme podali v 59 procentech případů z celkových 1 082 dávek,“ uvedli zástupci Institutu klinické a experimentální medicíny, která centrum provozuje.

Kromě stabilních míst se za lidmi vydávají mobilní očkovací týmy. Podle premiéra nynějších 12 týmů brzy doplní dalších deset. Fungují v Moravskoslezském či Karlovarském kraji, připravují se dále v Ústeckém a Olomouckém kraji. Mobilní týmy se přitom dostávají i do vyloučených a odlehlých lokalit. Například Pardubickým krajem projíždí i speciální očkovací kamion, který od 26. července využilo asi 1 900 lidí.

Výzva rektorů

K očkování motivují i osoby veřejného dění. Nedávno k vakcinaci mladé lidi vyzvala Česká konference rektorů (ČKR). Podle rektorů je očkování nejúčinnějším způsobem, jak chránit zdraví a zároveň umožnit plnohodnotné vzdělávání v nadcházejícím semestru. Očkováním studenti navíc přispějí k posílení kolektivní imunity, uvedl v prohlášení předseda ČKR a rektor brněnské Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Kampaň šitá na míru

Kromě zjednodušení přístupu k vakcínám chce vláda motivovat nově schválenými dvěma dny placeného volna pro státní zaměstnance, kteří letos byli nebo budou očkovaní proti covidu.

Změna směru se plánuje i v rámci informační kampaně. Ministerstvo uzavřelo smluvní dodatek s reklamní společností Remmark, která pro státní očkovací kampaň zajišťuje prostor v médiích.

Jak už Seznam Zprávy popsaly, podle dokumentu se má do propagace vakcín zapojit co nejvíce nezávislých médií, včetně těch komunitních. Kampaň s názvem „Udělejme tečku za koronavirem“ by se tak měla dostat i do uzavřenějších společenských skupin. Zároveň ministerstvo zadalo, aby zájem o očkování povzbudilo co nejvíce známých osobností.

„Osobnosti bude dodavatel oslovovat podle vlivu, který vytvářejí prostřednictvím sociálních sítí (například youtubeři), nebo ty, které se těší popularitě a uznání například díky účinkování v úspěšném televizním či rozhlasovém pořadu,“ stojí v dodatku, který navazuje na smlouvu mezi ministerstvem a agenturou z letošního dubna a je veřejně dostupný v Registru smluv.

Reklama

Doporučované