Hlavní obsah

Nařčení oceněného psychiatra: Napadl mě v ordinaci, uvedla herečka Fabiánová

Foto: ČTK

Ocenění známého psychiatra vyvolalo odezvu. Zpěvačka a herečka uvedla, že ji sexuálně obtěžoval. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

V reakci na ohlášené státní vyznamenání psychiatra Jana Cimického uvedla herečka a zpěvačka Jana Fabiánová, že se jedná o sexuálního predátora, který se „desítky let schovává za lékařský titul“. Lékař nařčení odmítá.

Článek

Krátce po zveřejnění seznamu osobností, které hodlá prezident Miloš Zeman 1. ledna vyznamenat za zásluhy o stát, se vůči jednomu oceněnému ostře vyhranila herečka a zpěvačka Jana Fabiánová.

Protestovala proti udělení medaile Za zásluhy I. stupně psychiatrovi Janu Cimickému. Tvrdí totiž, že ji v mládí v ordinaci sexuálně napadl.

„Prohlašuji na svou čest: Jan Cimický mě sexuálně napadl za dveřmi své ordinace, když mi nebylo ještě ani 23 let. Protestuji tímto veřejně proti ocenění Jana Cimického prezidentem České republiky. Podle mého názoru měl pan Cimický dávno odejít z veřejného prostoru a doufat, že jeho oběti budou i nadále mlčet. Fakt, že se rozhodl přijmout z rukou prezidenta medaili Za zásluhy, je pro mě poslední kapkou, kterou můj pohár mlčení definitivně přetekl. Sexuální predátor, který se desítky let schovává za lékařský titul, by neměl získat ocenění za zásluhy v naší zemi,“ měla napsat podle Hospodářských novin Jana Fabiánová na sociální síť. Později své vyjádření smazala.

Psychiatr Jan Cimický následně pro Seznam Zprávy obvinění odmítl. „Není to pravda. nechápu to,“ uvedl.

V podobném duchu odpověděl i Hospodářským novinám. „Rozhodně je to nesmysl. Je to asi součást dnešní společnosti, kdy je potřeba v určitých okamžicích na někoho, kdo by mohl být zajímavý, vylít kbelík špíny,“ reagoval Cimický a potvrdil jen to, že Janu Fabiánovou zná, protože se dlouze zná s její matkou Naďou Urbánkovou.

Herečka a zpěvačka o sexuálním napadení nepromluvila poprvé, zmínila ho už v pořadu 13. komnata, který odvysílala Česká televize v říjnu. Popsala, aniž by kohokoliv jmenovala, že zažila sexuální napadení od psychiatra, u kterého hledala pomoc po rozvodu.

„Psychiatr mě na druhém sezení sexuálně napadl u sebe v ordinaci. Použil i násilí. Držel mě za temeno hlavy a snažil se mě líbat. Vytrhla jsem se mu a utekla. Pak si jen pamatuji, že jsem šla po dálnici, nějak, někam. Strašně jsem brečela a pamatuji si, že jsem docela chtěla, aby mě srazilo auto,“ svěřila se v pořadu.

Fotogalerie: 29 osobností, která vyznamenal prezident Zeman

+25

Reklama

Doporučované