Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské uvede hru Něco pro lidi

Ilustrační foto.

Reklama

Národní divadlo moravskoslezské uvede hru Něco pro lidi, aneb jak štamgasti málem položili životy za svojí hospodu. Inscenaci pro divadlo napsal šéf jeho činoherního souboru Vojtěch Štěpánek.

Článek

„Režie se ujal Tomáš Jirman. Premiéra bude v Divadelním klubu Divadla Jiřího Myrona 15. října,“ řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

„Šéf činohry Národního divadla moravskoslezského napsal pro soubor komorní komedii o tom, jak se štamgasti snaží zachránit svou oblíbenou hospodu před zbouráním, a nakonec jsou izolováni a přímo ohroženi na životě oni sami,“ řekla.

Autor Štěpánek měl od počátku jasnou představu o představitelích jednotlivých rolí. Psal jim je na tělo. „Vytvořili jsme nakonec společně absurdní příběh o tom, jak se centrem dění stane česká hospoda, jejíž štamgasti nedopatřením zahýbou světovým děním. Text vznikal v době pandemie. Rozepsal jsem jej v první vlně, na ústupu té třetí jsme jej nastudovali a výsledkem je divadelní obraz světa jako hospody určené k demolici, protože tam chce konečně někdo vlivný vytvořit něco pro lidi,“ řekl Štěpánek.

V jeho inscenaci se hrstka štamgastů zabarikáduje v hospodě, která má být zbourána. Jenže se tak ocitnou nedobrovolně ve vězení, protože je hospoda spolu s nimi označena za ohnisko čtrnácté vlny blíže nespecifikované nákazy. „Vypadá to tedy, že skutečně položí životy za svou oblíbenou nálevnu. A k tomu všemu dojde pivo. Celý svět se přitom uzdravuje a poslední bacil se vytrvale drží téhle hospody,“ doplnil příběh Štěpánek.

V hlavních rolích se představí Marie Logojdová, František Večeřa, Vladimír Čapka, Jan Fišar a další. Scénu navrhl David Bazika, kostýmy Eva Kotková.

Reklama

Související témata:

Doporučované