Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské uvede operu Tosca

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Národní divadlo moravskoslezské uvede premiéru opery Giacoma Pucciniho Tosca. Na jednu z hlavních rolí, barona Scarpii, se připravuje barytonista Martin Bárta. Pro něj je role splněný sen.

Článek

Divadlo bude inscenaci 13. a 15. února přenášet přes internet, uvidí ji i diváci TV Noe.

„Scarpia je pro mě splněný sen,“ řekl Bárta, který se s touto rolí nepotkává ve své umělecké dráze poprvé. „Měl jsem štěstí ho zpívat už na jevišti Státní opery v Praze nebo na maďarském letním operním festivalu v Miškolci,“ řekl.

Opera je podle Bárty geniální svou nadčasovostí i zobrazením prototypu úředníka, který zneužívá svou moc. „Scarpia je zloduch a ďábel v aristokratickém hávu. Velmi nebezpečná osoba, která má velkou moc a vysoké společenské postavení. Toho všeho využívá nejen pro svou práci policejního bosse, ale i pro své zvrácené choutky a potěšení,“ popsal svou postavu.

Pucciniho opera se podle odborníků vyznačuje perfektně zpracovaným a vygradovaným příběhem a dokonalou korespondencí slova a hudby. Příběh plyne strhujícím tempem. „První dějství je spíše lyrické. Druhé dějství, které je pro nás barytonisty vrcholem, je náročné svým rozsahem, kdy není času na odpočinek. Konec je velmi dramatický a vyžaduje velký, plný hlas,“ doplnil.

Reklama

Doporučované