Hlavní obsah

Národní galerie by mohla získat obraz Františka Muziky za více než pět milionů

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo kultury plánuje vypsat veřejnou zakázku na koupi obrazu od Františka Muziky (1900 až 1974) pro Národní galerii Praha.

Článek

O záměru v pátek bude ministr kultury v demisi Lubomír Zaorálek informovat vládu. „Obraz z roku 1922 Oldřich a Božena by měl stát 5,35 milionu korun bez DPH,“ sdělila Iva Awwadová z tiskového odboru MK.

Obraz Oldřich a Božena je podle předkládací zprávy mimořádné dílo pro Františka Muziku netypické jak svým pojetím, tak námětem a představuje důležité pojítko ve vývoji autorovy tvorby z období 20. let. Obraz byl vystaven na jarní výstavě Devětsilu v roce 1922, které se František Muzika zúčastnil se souborem 12 děl.

K obrazu se dochovala kresba, kterou má NGP ve své sbírce. S ohledem na význam díla Františka Muziky, jeho zastoupení ve sbírce NGP a vhledem k mimořádné umělecké úrovni obrazu doporučil nákup díla Poradní sbor pro sbírkotvornou činnost NGP, uvádí ministerstvo.

František Muzika se narodil v roce 1900 v Praze. Po reálce absolvoval tamní Akademii výtvarných umění. Po studiích odjel na stipendijní pobyt do Paříže. V roce 1925 začal pracovat jako grafik pro nakladatelství Melantrich. Byl členem Devětsilu a Nové skupiny. Jeho dílo bylo ovlivněno fauvismem, magickým realismem, neoklasicismem, lyrickým a imaginativním kubismem. Kreslil karikatury, psal výtvarné kritiky, vytvořil přes sto scénických výprav a věnoval se také užité grafice.

Na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze působil od roku 1945 jako profesor krásného písma. Podílel se na grafické úpravě spisů Vladislava Vančury, Jaroslava Seiferta, Maxima Gorkého a vytvořil základní edice některých nakladatelství, například Světovou četbu a Knihovnu klasiků. Souborně byla Muzikova tvorba představena až po jeho smrti v Národní galerii v roce 1981. Dnes patří ke stěžejním autorům české meziválečné avantgardy a nejžádanějším tvůrcům na tuzemských aukcích.

Reklama

Doporučované