Hlavní obsah

Národní knihovna uzavře v sobotu výdejní okénka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Národní knihovna se od soboty 6. března zcela uzavře pro veřejnost. Výdejní okénko bude otevřeno do 18:00 v pátek 5. března. Nové objednávky bude možné zadávat v online katalogu knihovny do pátečních 12:00.

Článek

Knihovna to uvedla na svém Facebooku. Informace najdou zájemci také na webu. Knihovny mohou mít z rozhodnutí vlády otevřena výdejní okénko podobně jako restaurace.

NK sídlící v historické budově Klementina ale takové okénko nemá, pro styk se čtenáři využívala vymezený prostor v Hale služeb. Mluvčí NK Irena Maňáková řekla, že se vedení knihovny kvůli omezení kontaktů mezi lidmi rozhodlo tuto službu zrušit a knihovnu pro čtenáře až do odvolání uzavřít. K dispozici jsou stále digitalizované dokumenty v rámci Národní digitální knihovny - Covid. Čtenáři také mohou prostřednictvím online katalogu navrhnout vybrané dokumenty k digitalizaci.

Stávající rezervace budou připraveny k vyzvednutí ještě týden po znovuotevření knihovny a NK bude prodlužovat platnost registrací a stávajících výpůjček.

Vydávat knihovnám publikace přes výdejní okénko umožnilo 14. února rozhodnutí vlády, která tehdy prodloužila v ČR nouzový stav a také trvání drtivé většiny opatření proti šíření koronaviru. Na alespoň částečné zpřístupnění fyzických dokumentů v knihovnách apelovali rektoři vysokých škol a někteří odborníci.

Usnesení povoluje knihovnám otevřít výdejní okénka pro výdej předem objednaných titulů a vracení výpůjček. NK 18. února otevřela dvě výdejní okénka v Klementinu. Čtenáři museli mít respirátor FFP2 a počet uživatelů v Hale služeb omezila na čtyři. Přesto se NK rozhodla i tyto kontakty mezi čtenáři a svými zaměstnanci omezit.

Na základě dohody mezi ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem a Svazem českých knihkupců a nakladatelů je do června prodloužen zdarma přístup k Národní digitální knihovně, který má sloužit jako částečná náhrada omezení služeb knihoven v době pandemie. Stát nakladatelům zaplatí náhradu 80 milionů korun za neprodané knihy, které budou díky této dohodě dostupné online. Dohodu v pondělí schválila vláda.

Reklama

Doporučované