Hlavní obsah

Národní muzeum nabízí nové výstavní projekty i vernisáže on-line

Foto: Národní muzeum v Praze

Vizualizace zatím nedokončených sbírkových expozic.

Reklama

Národní muzeum (NM) v době koronavirového uzavření zpřístupňuje návštěvníkům plánované výstavy, stálé expozice a projekty ve virtuálním prostoru. Na webových stránkách muzea lze také navštívit řadu vzdělávacích programů pro děti.

Článek

„Novinkou jsou vernisáže nových výstav prostřednictvím on-line přenosů na facebookovém profilu Národního mueza,“ informovala mluvčí NM Lenka Boučková.

„Postupně dokončujeme všechny výstavy, které jsme měli na podzim tohoto roku v plánu otevřít. Pro veřejnost je v této době otevíráme on-line a připravujeme jejich prohlídky a virtuální verze včetně dalších doprovodných programů. Zahájili jsme též realizaci našich stálých expozic tak, abychom je mohli na jaře roku 2021 slavnostně otevřít. V Národním muzeu se snažíme dělat maximum, abychom ani v současné době neztratili kontakt s našimi návštěvníky,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

NM například chystá představení výstavy s názvem 1620. Cesta na horu, jejíž on-line vernisáž se uskuteční v den 400. výročí bitvy na Bílé hoře 8. listopadu. Instalace Slavní čeští skladatelé nabídne hudbu i autografy Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. On-line vernisáž se uskuteční 12. listopadu. Středobodem výstavy s názvem Lvem mě nazývají je symbol českého lva. Nejstarší státní symbol NM představí od jeho nejstarších zachovaných podob až po dnešek. On-line vernisáž 16. listopadu.

Už v jarní vlně koronavirových opatření zpřístupnilo NM na svých stránkách virtuální prohlídky výstav. Na podzim pak přibylo několik novinek na stránkách on-line výstav. Zde se mohou návštěvníci podrobně seznámit jak s aktuálně otevřenými výstavami, tak i s těmi již ukončenými. V současné chvíli si mohou projít výstavy Hudební zvěřinec, Slavní čeští skladatelé, Před sto lety na Tahiti, České národní povstání, Staré pověsti české, Národní muzeum v éře Československa, Příběh plejtváka myšoka, Sametová revoluce: Říká se jí sametová, Znovu svobodně, Labyrint informací a ráj tisku, Račte vstoupit do divadla, Na Sibiř z domova, Přírodovědecké sbírky ve fotografiích, Století trampingu a Import/Export/Rock'n'Roll.

Na stránkách muzea určených dětem čekají nejrůznější činnosti i videa, které nejmenší nejen vzdělají, ale i pobaví. Zájemci si mohou užít Muzeohraní, Nakoukni do muzea, Malované muzeum, Učím se s muzeem nebo videa Honzík a Fany v muzeu. Mezi další aktivity NM patří Muzejní jednohubky a Virtuálně do muzea bez bariér.

NM se podařilo uzavřít všechny smlouvy s dodavateli potřebné pro zhotovení nových stálých expozic v historické a Nové budově Národního muzea. V současné době pracuje na realizaci expozic přírody i dějin. Jejich otevření je plánováno na jaro roku 2021. Uzavření muzeí s sebou přineslo i uzavření mimořádné výstavy o době starověkého Egypta Sluneční králové, která se měla konat od 30. srpna 2020 do 7. února 2021. Vzhledem k současné situaci zahájilo NM jednání s egyptskou stranou o možnosti prodloužení výstavy.

Reklama

Doporučované