Hlavní obsah

Národní muzeum rozšíří vstup na výstavu Sluneční králové

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Národní muzeum rozšíří návštěvní dobu výstavy Sluneční králové, která v hlavní budově představuje poklady z egyptských archeologických nalezišť. ČTK to dnes sdělila mluvčí muzea Lenka Boučková.

Článek

Dlouho připravovaný mezinárodní projekt dnes může přijímat jen omezený počet zájemců kvůli opaření proti šíření koronaviru. Lidé mají o výstavu podle mluvčí zájem, kapacita výstavy je ale omezena na čtvrtinu. Od čtvrtka ji budou moci lidé tři dny v týdnu navštívit v době od 18:15 do 20:00 s předem online koupenou vstupenkou.

„Národní muzeum vychází vstříc svým návštěvníkům a zpřístupní ve vybraných dnech výstavu Sluneční králové nad rámec otevírací doby,“ uvedla mluvčí. Zájemci si mohou ode dneška na webu Národního muzea zakoupit online rezervační vstupenku na každé úterý, čtvrtek a sobotu, která jim bude garantovat vstup do výstavy v čase od 18:15 do 20:00. První možný den, na který lze takto vstupenku zakoupit, je čtvrtek 10. prosince. Počet vstupenek je omezen podle aktuálně platné snížené kapacity.

Podle zájmu návštěvníků a dalšího epidemického vývoje slibuje Národní muzeum rozšířit tuto nabídku o další termíny.

Výstava Sluneční králové začala v Historické budově Národního muzea 31. srpna a potrvá do 7. února příštího roku, otevřeno je každý den. Za první čtyři týdny si výstavu s poklady z egyptských archeologických nalezišť přišlo prohlédnout zhruba 17 000 lidí.

Výstava se připravovala dlouhá léta, naposledy ji zbrzdila jarní vlna pandemie koronaviru. Vystavený soubor zahrnuje 300 exponátů včetně 80 předmětů nalezených českou expedicí v archeologické lokalitě Abúsír, kde čeští vědci působí už pět desítek let. Výstava také připomíná loňských sto let české egyptologie.

Uspořádání výstavy česká vláda podpořila přibližně 50 miliony korun, ministerstvo kultury jako zřizovatel Národního muzea počítalo s tím, že 30 milionů korun by se mělo vrátit na tržbách. Výstavu znovu v polovině října zavřela opatření proti koronaviru, od minulého týdne je otevřená ve zmíněném režimu.

Reklama

Související témata:

Doporučované