Hlavní obsah

Národní muzeum v přírodě připomene masopust on-line

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Národní muzeum v přírodě (NMP) letos kvůli epidemii koronaviru zrušilo tradiční masopustní programy a nahradilo je on-line prezentacemi.

Článek

NMP vzniklo v prosinci 2018, sdružilo tři muzea, která do té doby patřila pod Národní památkový ústav, Muzeum v přírodě Vysočina, Muzeum v přírodě Zubrnice a Hanácké muzeum v přírodě s Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku.

Masopustní programy jsou letos zrušeny ve všech čtyřech muzeích. „Možnosti virtuálního prostředí a on-line prezentací vítáme jako schopnost udržet povědomí o muzeu mezi návštěvníky, a zároveň všem edukativní formou přiblížit nejen dané období, ale i zvyky a tradice s ním spjaté,“ uvedl generální ředitel NMP Jindřich Ondruš.

Masopust v rožnovském skanzenu patřil tradičně k hojně navštěvovaným akcím. Letos program nahradí on-line cyklus nazvaný „Masopust sa krátí“, potrvá do 16. února a představí zvyky a recepty typické pro toto období na Valašsku. „Formou videí, podcastů či prostřednictvím fotografií vtáhneme virtuální návštěvníky do dění v tomto období roku. Již během adventního období se nám tato forma prezentace a komunikace s návštěvníky osvědčila a rádi v ní budeme, z dobře známých důvodů, pokračovat,“ uvedl Ondruš.

Masopust, tradiční lidový svátek, byl vždy ve znamení zábav a bujarého veselí a vyvrcholil v posledních dnech masopustu, kterým se na Valašsku říkalo fašank nebo také končiny. Masopust začínal svátkem Tří králů a pokračoval až k Popeleční středě, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Součástí masopustního jídelníčku byly smažené koblihy i boží milosti, což je jemné sladké pečivo. Čas rozvernosti pak zakončovala večerní zábava spojená s pochováváním basy.

Reklama

Doporučované