Hlavní obsah

Pramen Vltavy nebo nejvyšší hora v ČR. Krásy národních parků

Foto: Profimedia.cz

Národní park Šumava.

Reklama

Na území České republiky se nacházejí čtyři národní parky, které zabírají 1,5 % celého území ČR. Jaký je největší a jaký nejstarší? A co tam navštívit?

Článek

Co je národní park?

Definice národního parku

Národní parky jsou rozsáhlá území s typickým reliéfem a geologickou stavbou a převažujícím výskytem přirozených nebo člověkem málo pozměněných ekosystémů, jedinečná a významná v národním či mezinárodním měřítku z hlediska ekologického, vědeckého, vzdělávacího nebo osvětového, lze vyhlásit za národní parky.

ZDROJ: Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Jaké máme v ČR národní parky?

V současné době existují na území České republiky 4 národní parky  Národní park Šumava, Národní park Podyjí, Národní park České Švýcarsko a Krkonošský národní park. Dohromady svojí rozlohou pokrývají 1,5 % území ČR.

Nejstarším národním parkem u nás je Krkonošský národní park, který byl vyhlášen v roce 1963, na druhé straně je tím nejmladším, vyhlášeným až v roce 2000, Národní park České Švýcarsko. Tím největším je se svými 680 km2 Národní park Šumava, nejmenší je Národní park Podyjí s rozlohou pouze 63 km2.

Národní park Šumava

Národní park Šumava byl vyhlášen 20. března 1991 z části území původní Chráněné krajinné oblasti Šumava (CHKO Šumava). Svojí rozlohou je největším národním parkem v České republice. Národní park Šumava tvoří jednu z největších souvisle zalesněných ploch ve střední Evropě, i proto je nazýván jako Zelené srdce Evropy.

Národní park Šumava v datech

Rozloha: 680 km2

Vyhlášení NP: 20. 3. 1991

Nejvyšší vrchol: Plechý (1 378 m)

V národním parku Šumava můžete navštívit například pramen nejdelší řeky na území Česka Vltavy, Chalupskou slať, Jezerní slať, Stožeckou skálu nebo tři ledovcová jezera  Plešné, Laka, Prášilské. Na aktivity a tipy na výlety se můžete podívat na oficiálním webu NP Šumava.

Foto: Profimedia.cz

Plešné jezero – jedno ze tří ledovcových jezer v Národním parku Šumava.

Národní park Podyjí

Národní park Podyjí je jediným národním parkem na Moravě. Leží podél řeky Dyje. Se svou rozlohou je nejmenší ze všech čtyř národních parků na území České republiky. K jeho vyhlášení došlo 1. července 1991.

Národní park Podyjí v datech

Rozloha: 63 km2

Vyhlášení NP: 1. 7. 1991

Nejvyšší vrchol: Býčí hora (536 m)

Uprostřed Národního parku Podyjí se nachází jedna z nejstarších vinic evropských vinařských poloh Šobes. Právě vinici Šobes a další krásy Podyjí můžete pozorovat z vyhlídky Devět mlýnů, dále Podyjí skrývá nejdelší palivové jeskyně v České republice Ledové slůje s délkou až 2 kilometry. Mezi pro návštěvníky nejoblíbenější místa patří Pašerácká stezka nebo například zámek Vranov nad Dyjí.

Foto: Profimedia.cz

Nový Hrádek u Lukova, zřícenina v Národním parku Podyjí.

Národní park České Švýcarsko

Na severu Čech se v okrese Děčín nachází nejmladší národní park v ČR, Národní park České Švýcarsko, který byl vyhlášen až v roce 2000. České Švýcarsko je krajinou pískovcových skal, hlubokých kaňonů nebo krásných vyhlídek. Přiléhá ke státním hranícím s Německem, kde na ně navazuje Národní pak Saské Švýcarsko.

Národní park České Švýcarsko v datech

Rozloha: 79 km2

Vyhlášení NP: 1. 1. 2000

Nejvyšší vrchol: Růžovský vrch (619 m)

Symbolem Českého Švýcarska je Pravčická brána, jejíž rozpětí oblouku je 26 a půl metru a jedná se o největší přirozenou skalní bránu v Evropě. Za návštěvu také stojí vyhlídka Belvedér, která se tyčí do výšky 160 metrů nad Labem a nabízí nádherné výhledy na Labský kaňon. Dále se v Českém Švýcarsku nachází Vilemínina vyhlídka, Pavlinino údolí nebo například zřícenina Dolského mlýna.

Foto: Profimedia.cz

Pravčická brána v NP České Švýcarsko.

Krkonošský národní park

Nejstarším a druhým největším národním parkem v České republice je Krkonošský národní park (KRNAP). Je zároveň domovem nejvyšší hory v ČR, kterou je Sněžka. V zimě Krkonoše nabízí milovníkům lyžovaní lyžařská střediska nebo udržované běžecké tratě. V teplejších měsících si přijdou na své milovníci vysokohorské turistiky nebo cyklistiky.

Krkonošský národní park v datech

Rozloha: 548 km2 (včetně ochranného pásma)

Vyhlášení NP: 17. 5. 1963

Nejvyšší vrchol: Sněžka (1 603 m)

Kromě Sněžky stojí za návštěvu například také nejrozsáhlejší vrcholové rašeliniště v Krkonoších, dojít můžete k prameni Labe nebo celým národním parkem vedou vycházkové a naučné stezky, které vás provedou po těch nejzajímavějších místech.

Foto: Profimedia.cz

Úpské rašeliniště, v pozadí nejvyšší hora ČR Sněžka.

Reklama

Doporučované