Hlavní obsah

Národní program, jak zachránit hospody. Nižší daně a legální dýško pro číšníka

S příchodem druhé vlny epidemie se restaurace opět vyprazdňují (ve videu: rozhovor s Filipem Sajlerem, Perfect Canteen)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Bez státní pomoci hrozí zrušení 40 tisíc pracovních míst, uvádí asociace.

Článek

Současná situace v gastronomii je kritická, konstatují ti, kteří v tomto oboru podnikají. Tržby vyluxované jarní karanténou se zdaleka nevrátily na původní hodnoty a příchod druhé vlny epidemie opět vyhání zákazníky z restaurací, barů a stravoven.

Asociace malých a středních podniků požádala stát o pomoc pro restaurace. Navrhla spolu s Českým svazem pivovarů a sladoven Národní program pro gastronomii, kde je pět dlouhodobých a čtyři krátkodobá opatření, která by sektoru pomohla.

Záchranou pro hospody má být například prodloužení programu Antivirus, marketingová kampaň, legalizace spropitného a snížení DPH do konce příštího roku na stravovací služby na pět procent.

Bez státní pomoci hrozí zrušení 40 tisíc pracovních míst, uvádí asociace.

Podle dřívějšího odhadu přišly hospody a restaurace do konce července letos na tržbách o 30 miliard korun. Až na 30 procent pak hodnotí možný propad tržeb způsobený současnou kratší otevírací dobou, kdy hospody a restaurace musí zavírat ve 22:00. Asociace se snaží prosadit posunutí zavírací hodiny na 23:00.

Podle údajů Českého statistického úřadu byl čistý obrat sektoru pohostinství a restaurace za rok 2018 143,4 miliardy korun.

Snížení DPH na pět procent na stravovací služby do konce příštího roku by sektoru mohlo přinést pět až osm miliard korun. Legální spropitné by mělo být příjmem zaměstnance, neplatil by z něj daně ani sociální odvody. Podle portálu Platy.cz si číšník v průměru vydělá mezi 15.677 a 32.759 Kč za měsíc, v závislosti na regionu a zaměstnavateli.

Nejhorší situace je podle asociace v Praze a Karlových Varech, velké propady tržeb ale zaznamenaly i Jihomoravský, Jihočeský a Moravskoslezský kraj.

Propad tržeb veřejného stravování by mohl v meziročním srovnání letos dosáhnout 60 miliard korun.

Podle katastrofického scénáře by však mohl být až 80 miliard korun. Nejvíce zasažené jsou bary a kluby, místně největší propad eviduje Praha, dodala v pondělí publikovaná analýza společnosti Data Servis pro Asociaci hotelů a restaurací ČR.

+8

V ČR od pondělí na 30 dní platí nouzový stav. V restauracích nyní může u stolu sedět maximálně šest lidí, povinné je nošení roušek vyjma konzumace a dezinfekce rukou. Stravovací zařízení musejí být mezi 22:00 a 06:00 veřejnosti uzavřena. Občerstvení mohou prodávat v tuto dobu přes výdejní okénka. Omezení otevírací doby se podle AHR dotkne asi 23 procent provozoven, které musely zavřít o tři a více hodin dříve. Kvůli zkrácení otevírací doby neomezí návštěvu 63 procent lidí, 29 procent respondentů plánuje méně časté návštěvy těchto podniků. Úplně se jim plánuje vyhýbat osm procent lidí.

Reklama

Doporučované