Hlavní obsah

Národní technické muzeum začalo v Čelákovicích stavět depozitární halu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Národní technické muzeum (NTM) začalo v Čelákovicích nedaleko Prahy stavět čtvrtou depozitární halu. Bude stát 114 milionů korun, 85 procent je hrazeno z prostředků Evropské unie.

Článek

Muzeum zde postaví také nový vstupní objekt, který vyjde na 32 milionů korun, informovalo dnes Národní technické muzeum ČTK v tiskové zprávě. V pořadí již čtvrtá moderní depozitární hala bude vznikat následující dva roky, konstrukčně a dispozičně navazuje na dvě poslední depozitární haly postavené a zprovozněné v letech 2009 až 2012. Celková užitná plocha pro uložení sbírkových předmětů nové haly bude činit 2500 metrů čtverečních.

Nová hala podle muzea zlepší podmínky uložení sbírkových předmětů a v neposlední řadě také umožní realizaci projektu vybudování muzea železnice a elektrotechniky na Masarykově nádraží. V areálu budoucího muzea na Masarykově náměstí jsou nyní umístěné předměty, které se přemístí právě do nové haly v Čelákovicích.

Kvůli lepšímu zabezpečení sbírky vznikne v Čelákovicích nový vstupní objekt, jehož součástí bude i nový vjezd, venkovní depozitární plochy pro rozměrné sbírkové předměty a úprava části komunikací uvnitř areálu.

Depozitární areál NTM v Čelákovicích se rozkládá na pozemcích o celkové ploše zhruba 77.000 metrů čtverečních, které byly pro potřeby muzea získány v 60. letech 20. století. Na této ploše bylo od této doby až do roku 2012 vybudováno celkem 11 depozitárních objektů, přičemž je zde prostorová kapacita ještě pro několik dalších budov.

Národní technické muzeum spravuje na 77.000 předmětů, které dokládají vývoj techniky, průmyslu, dopravy, architektury a vědy na českém území. Sbírkové předměty odborně zpracovává a získané poznatky prezentuje nejširší veřejnosti.

Reklama

Doporučované