Hlavní obsah

Pamětní deska na Národní třídě připomíná brutální zásah policie

Foto: Profimedia.cz

Pamětní deska 17. listopadu 1989 v podloubí Kaňkova paláce před jeho přesunutím.

Reklama

Národní třída byla 17. listopadu 1989 svědkem brutálního zásahu policie vůči demonstrantům. Co se ten den stalo, proč se přesunul památník připomínající tyto listopadové události a kde se teď nachází?

Článek

Národní třída 1989

Kolem 19 hodiny večer byl vyslán Pohotovostní pluk na Národní třídu s rozkazem zabránit demonstrantům v cestě na Václavské náměstí. Pořádkové složky demonstrující dav zastavily u obchodního domu Máj, následně uzavřely všechny postranní ulice a demonstranty obklíčily. Ozývalo se heslo „Máme holé ruce!“. Při samotném zásahu policistů byli demonstrující naháněni do podchodu Kaňkova paláce a tvrdě biti příslušníky policie, docházelo zde k těm největším zraněním.

O zásahu na Národní třídě si můžete přečíst zde:

Pamětní deska 17. listopadu 1989

Pamětní deska, nazvaná autory Ruce, nacházející se na Národní třídě, je pietním místem připomínajícím události 17. listopadu 1989. Lidé sem od té doby chodí každý rok pokládat květiny a zapalovat svíčky a připomínat si brutální zásah policie vůči demonstrantům, který se v průchodu stal.

Na bronzové desce se nachází odlitek osmi rukou, které ukazují dvě gesta – „véčko“ značící vítězství a nataženou prázdnou dlaň, která připomíná heslo „Máme holé ruce!“, to znělo 17. listopadu 1989 na Národní třídě.

Autorem pamětní desky jsou Miroslav Krátký a Otakar Příhoda, kteří v noci 20. února 1990 bez povolení umístili desku na Národní třídu do průchodu Kaňkova paláce.

Hajlující ruce a vztyčené prostředníky

V neděli 22. listopadu 2009 památník na chvíli změnil svoji podobu, objevily se na něm hajlující ruce s datem 17. listopadu 1939 a vztyčené prostředníky s datem 17. listopadu 2009. Druhý den byla tato instalace odstraněna. Za vším stál Roman Týc, člen skupiny Ztohoven, který tuto instalaci připevnil k památníku magnety. Autor památníku Romana Týnce nežaloval a policie případ v roce 2010 odložila.

Přesunutí pamětní desky

Dům, v jehož průchodu se pamětní deska nacházela, po revoluci získala Česká advokátní komora. Té vadilo každoroční pokládání květin a zapalování svíček, mimo jiné i z důvodu možného požáru a kvůli davům, které se tu každoročně scházejí. Z bezpečnostních důvodů bylo tedy podloubí uzavřeno a zrekonstruováno.

Pamětní deska byla přesunuta na průčelí domu a znovuodhalena byla 16. listopadu 2016, rozšířen byl následně i chodník před nově umístěnou bronzovou deskou.

V roce 2018 byl průchod Kaňkova paláce zrekonstruován do původního barokního stylu a vznikla zde galerie.

Reklama

Doporučované