Hlavní obsah

Národní třída se 17. listopadu změní v galerii

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

V hlavním městě se při oslavách 32. výročí 17. listopadu 1989 uskuteční mimo jiné koncerty, diskuse a workshopy a karnevalový průvod. Část programu bude k divákům přenášena on-line.

Článek

Organizátoři akcí budou klást důraz na dodržování bezpečnostních pravidel souvisejících s covidem-19. Akce zaštiťují platforma Festival svobody a Korzo Národní. Novinářům to dnes řekli pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), ředitel Korzo Národní Jan Hlaváček a za Festival svobody Jan Gregar.

„Rád bych vyzval všechny, kteří se vydají oslavit svobodu osobně, aby dodržovali veškerá bezpečnostní opatření a chovali se k sobě ohleduplně,“ řekl primátor.

Bezpečnost plánovaných akcí označili pořadatelé oslavy svobody za letošní prioritu. Například program na Národní třídě je podle Hlaváčka připravený tak, aby se návštěvníci neshlukovali ve velkých davech. Akce je letos pojata jako galerie rozprostřená po celé ulici. Organizátoři budou zároveň podle Hlaváčka lidi na místě vyzývat, aby dodržovali bezpečnostní opatření, a budou kontrolovat, zda jsou pravidla dodržována. Organizátorů na místě tak bude podle něj více než v minulosti.

Koordinace mnohých akcí se ujme platforma Festival svobody. Připravený tak je Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí nebo předávání Cen Paměti Národa. Koncert začne v 16:30 a vystoupí například Jana Kirschner, Aneta Langerová nebo Glen Hansard. Podle mluvčího Koncertu pro budoucnost Gregara koncert připomene odkaz Václava Havla a soustředí se na dodržování lidských práv ve světě. Mezi hosty proto bude například zástupkyně komunity Ujgurů v Číně Nury Turkel. Organizace Post Bellum v prostorách Národního divadla chystá předávání Cen Paměti Národa. Ocenění si převezmou například přeživší z Osvětimi Lívia Herzová či bývalý politický vězeň Jiří Lukšíček.

V rámci Festivalu Svobody se centrem metropole projde satirický karnevalový průvod. Ve 14:00 jeho účastníci půjdou z Kampy přes Karlův most a Národní třídu do Kampusu Hybernská. Průvodu se zúčastní mimo jiné umělci, studenti a zástupci občanských iniciativ.

Pietní akci na Albertově uspořádají studenti Univerzity Karlovy. Program zahájí vzpomínková akce u Hlávkovy koleje v 09:00, studenti dále v průvodu zamíří do Žitné ulice a následně na Albertov. Tam od 12:00 mimo jiné zazní projevy zástupců akademických obcí a studentských organizací.

Poosmé se budou na Národní třídě konat oslavy svobody zvané Korzo Národní. Lidé se mohou těšit na pouliční výstavy, světelné instalace nebo projekce o současném Bělorusku na fasádu obchodního domu Máj. V budovách na Národní třídě jsou připravená divadelní představení, výtvarné a vzdělávací workshopy a debaty. Některé podle ředitele Korza Národní budou streamované. Lidé, kteří se nebudou moci osobně zúčastnit piety na ulici Národní nebo se jí osobně zúčastnit nechtějí, budou moci jako připomínku sametové revoluce zapálit svíčku prostřednictvím dobrovolníků na místě. Loni se této tzv. on-line piety podle Hlaváčka zúčastnilo zhruba 2000 lidí.

Reklama

Doporučované