Hlavní obsah

Národní ústav duševního zdraví je spolupracujícím centrem WHO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) je od tohoto týdne oficiálním spolupracujícím centrem Světové zdravotnické organizace (WHO). Pomůže například s reformou psychiatrické péče v dalších zemích Evropy a také Asie.

Článek

„Uplatní i další zkušenosti, třeba s destigmatizací duševních onemocnění. Jedná se o velmi prestižní vyvrcholení dlouhodobé spolupráce,“ řekl ředitel centra NUDZ Petr Winkler.

V tuzemsku má nyní WHO podle Winklera tři takzvaně designovaná centra, kromě NUDZ je to Ústav pro péči o matku a dítě a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. Na světě má organizace, vedle svých oficiálních orgánů, zhruba 800 designovaných center. Každé z nich má určené oblasti a cíle.

„Z čeho my hodně těžíme, jsou právě zkušenosti s reformou a rozvojem systému péče o duševní zdraví v České republice,“ uvedl Winkler s tím, že NUDZ se v těchto oblastech velmi angažuje a jeho zkušenosti jsou dobře využitelné i v řadě dalších států.

NUDZ se bude věnovat oblasti veřejného duševního zdraví, především snižování stigmatizace, podpoře duševního zdraví populace a reformám systému psychiatrické péče v regionu střední a východní Evropy, kde je podle Winklera také kvůli 40 letům komunismu ve 20. století tato oblast silně zanedbaná.

Ústav bude těžit i ze svých aktuálních projektů zaměřených na péči veřejnosti o duševní zdraví (viz například nedávno spuštěný web www.opatrujse.cz) nebo péči o duševní zdraví dětí (www.vsechpetpohromade.cz). Dalším tématem bude také duševní zdraví romské populace, která je jednou z nejpočetnějších evropských menšin.

Letos uplynulo 60 let od založení Výzkumného ústavu psychiatrického (VÚPs), na který NUDZ vzniklý v roce 2015 po několika transformacích navazuje. VÚPs už v minulosti byl spolupracujícím centrem WHO. Spolupráci s centry WHO obvykle uzavírá na čtyři roky.

WHO zahájila činnost v roce 1948, je mezivládní organizací OSN. Sídlí ve švýcarské Ženevě.

Reklama

Doporučované