Hlavní obsah

Národovci se před volbami přetahovali o šéfa Slušných lidí. Vyhrála Trikolóra

Foto: Facebook.com

Kvůli koláži Zdeňka Pernicu, šéfa hnutí Slušní lidé, loni prověřovala policie pro podezření z vyhrožování pražským politikům v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem.

Reklama

Populistická uskupení SPD Tomia Okamury, Volný blok a koalice Trikolóry chtěly na kandidátku zlanařit brněnského bijce a šéfa radikálního hnutí Zdeňka Pernicu. Úspěšná nakonec byla Trikolóra.

Článek

Zanedlouho ho čeká boxerská řež bez rukavic v aréně v Londýně. Pak se chce ale brněnský zápasník Zdeněk Pernica, který stojí v čele radikálního brněnského hnutí Slušní lidé, vrhnout do předvolební kampaně.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

O mistra v thajském boxu, který si rád nechává říkat „Gauny“, se v Brně přetahovala hned trojice národoveckých stran. V konkurenci SPD Tomia Okamury a Volného bloku nakonec uspěl koaliční projekt hnutí Trikolóra, Svobodných a Soukromníků, za který bude Pernica v Jihomoravském kraji kandidovat do Poslanecké sněmovny.

Hnutí Slušní lidé ministerstvo vnitra v minulosti zařadilo na seznam extremistických organizací se zdůvodněním, že „personální substrát skupiny tvoří i osoby s neonacistickou či chuligánskou minulostí“.

Slušní lidé prosluli především v roce 2018 protestním obsazením pódia v Divadle Husa na provázku, kdy se snažili zabránit údajnému „prznění české vlajky a tradic“ v jedné z inscenací. Nakonec členové dostali pokuty v souhrnné výši 126 tisíc korun.

Samotného Pernicu loni prověřovala policie kvůli podezření z výhrůžek pražským politikům. Jak upozornily Seznam Zprávy, Pernicovo jméno se objevilo také ve spisu korupční kauzy Stoka v důsledku odposlouchávání jednoho z brněnských manažerů.

Program? Zatím nevím

Pernica by měl figurovat na 15. místě kandidátky. Nominaci na kandidátku Trikolóry získal od koaličních Soukromníků, spolu s ním se na ní objeví ještě jeden člen Slušných lidí. Co bude v kampani prosazovat a říkat, Pernica ještě neví.

„Musíme se domluvit, měli jsme trochu pnutí od některých lidí, kteří mě na kandidátce nechtěli nebo vidí neradi. Byly to brněnské rozpory ještě z doby komunálních voleb v roce 2018,“ řekl Pernica Seznam Zprávám.

Přiřadit Pernicovo jméno na kandidátku chtělo na jihu Moravy více subjektů. Jenže ani Okamurova SPD, ani blok poslance Lubomíra Volného neuspěly.

„Komunikovali jsme jak s SPD, tak s Volným blokem a Trikolórou. Nejlepší vztahy máme přímo se Soukromníky, kteří jdou s Trikolórou. Pak mám dobré vztahy i s SPD, Trikolóra ale přišla dříve. SPD mě navíc chtěla v jiném kraji,“ uvedl Pernica, který je populární u fanoušků brněnského fotbalu a hokeje.

Jeho hnutí Slušní lidé do kampaně peníze nedá, podle boxera si kampaň „odmakají“.

Stoprocentní shoda

Pernica má blízko k dvojce Trikolóry na jižní Moravě, kterou je bývalý poslanec ČSSD, právník a někdejší aspirant na ústavního soudce Zdeněk Koudelka.

„Sázím na to, že pan Pernica je člověk, který se zajímá o politiku na jižní Moravě. Jeho názory jsou mi často blízké,“ řekl Koudelka Seznam Zprávám. Sabotáž divadelního představení, v němž Ježíš znásilňuje muslimku a herečka si vytahuje českou vlajku z přirození, ani Pernicovy krajně pravicové názory Koudelkovi nevadí, ba naopak.

„Máme stoprocentní shodu. I já jsem v dané době vystupoval proti tomu, aby se z veřejných peněz platilo hanobení náboženství, které je v České republice největší. Jako katolík musím říct, že je hnus, že město Brno a kraj něco takového financovaly,“ popsal Koudelka.

Koudelku v roce 2019 prezident Miloš Zeman navrhoval do funkce zástupce ombudsmana, ve Sněmovně ale neuspěl. Loni zase týdeník Respekt zmiňoval Koudelkovo jméno v kontextu hledání nového předsedy Nejvyššího soudu. Naposledy pak dle informací Seznam Zpráv Koudelkovo jméno kolovalo v justičních kuloárech v uplynulých měsících, kdy se vybíral nový vedoucí Nejvyššího státního zastupitelství.

Ani jednu z funkcí však brněnský právník nezískal, a tak se na podzim pokusí s Trikolórou dostat do Sněmovny. V kampani se chystá hovořit o očkovací segregaci.

„Zaměřím se na chystanou segregaci občanů podle toho, jestli se někdo podílí či nepodílí na očkovací kampani. Očkování musí zůstat dobrovolné a stát nemá právo segregovat občany, kdo může a nemůže do obchodu či restaurace,“ dodala dvojka kandidátní listiny koalice Trikolóry.

Jak si vede Trikolóra v průzkumech? Podívejte se na volební model Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované