Hlavní obsah

Nárůst antisemitismu v Evropě: Ožívá dědictví 2. světové války?

Hostem úterních večerních zpráv Televize Seznam byl ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát v rozhovoru pro Večerní zprávy TV Seznam: Proč je holocaust tak ožehavým tématem i v roce 2019 a jak se člověku s židovským původem žije v Evropě?

Článek

Hákové kříže na židovském hřbitově ve Francii a mnoho dalších incidentů. Antisemitismus je v Evropě na vzestupu, alespoň to ukazují poslední průzkumy. Kontroverze spojené s událostmi ze 30. a 40. let minulého století hýbou také Polskem. Do Polska, potažmo jeho obyvatel se kvůli údajně hluboko zakořeněnému antisemitismu opírají i představitelé Izraele.

Proč jsou události staré více než 60 let stále tématem, které má vliv i na domácí politiku Polska? „Domnívám se, že panuje přesvědčení, že polské utrpení z druhé světové války bylo zastíněno židovským utrpením. Polsko bylo okupováno. Nemluvě o tom, že docházelo k hrozným zkreslením, jako když se například mluvilo o polských koncentračních táborech. Máme ale svědectví o tom, že někteří Poláci se na židovském utrpení podíleli,“ řekl Seznamu Leo Pavlát.

Vyrovnání se s vlastní minulostí, s kontroverzními kapitolami, je problém celé Evropy. „Mluvíme o Polsku, ale zvěrstva se děla také v Pobaltí, na Ukrajině nebo v Chorvatsku. Je to dědictví druhé světové války a zřejmě není země, která je ochotná si přiznat, že se podílela na něčem špatném,“ dodal Pavlát.

V České republice se podle Pavláta o výrazném nárůstu antisemitismu hovořit nedá. I kvůli tomu, že česká židovská menšina historicky příliš nevybočuje mimo většinovou společnost. „Jsou tady ale sociální sítě a tam se s antisemitismem setkáte,“ uzavřel Pavlát.

Reklama

Související témata:

Doporučované