Hlavní obsah
Online

Česko na čtyřku nepřejde. Omezí se restaurace, okénka i pití alkoholu venku

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (vlevo) a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- „Zatím nenavrhujeme přechod na stupeň indexu PES čtyři, a to i kdyby zítra bylo skóre nad šedesát,“ řekl po pondělním jednání vlády ke zhoršující se epidemické situaci ministr zdravotnictví Jan Blatný. Od středy ale vejdou v platnost nová opatření: zkrátí se provoz restaurací a klubů na 20:00, výdejní okénka zavřou spolu s restauracemi a zakázána bude i konzumace alkoholu na veřejnosti.

- Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES v neděli stouplo o sedm bodů na 64, v pondělí se drží na stejné hodnotě. 13 okresů v zemi odpovídá dokonce 5. stupni rizika. Česko se nachází ve stupni 3, aby vláda schválila přesun do 4. stupně, musí zvýšení hodnoty trvat tři dny. Podle ministra se ale rozhodování řídí i dalšími parametry. „Rozhodnutí nedělá PES jako automat, ale dělají ho lidé,“ vysvětlil v pondělí Blatný.

- V neděli přibylo v Česku 1113 potvrzených případů koronaviru. Je to zhruba o 40 více než o týden dříve. Denní nárůsty ve srovnání s předchozími týdny klesaly od konce října, trend se otočil ve čtvrtek.

- Vláda bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní. Trval by tak do 11. ledna. Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 12. prosince. O návrhu kabinetu bude Sněmovna jednat pravděpodobně ve středu.

  • Klaus, Faltýnek i Prymula dostali pokutu 3 tisíce korun za nenošení roušky

    Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek v zavřené restauraci na vyšehradské schůzce a bývalý prezident Václav Klaus bez roušky na Národní třídě. Prymula, Faltýnek i Klaus tím porušili vládní nařízení a od pražské hygieny teď dostali pokutu 3 tisíce korun. Uvedla to Česká televize.

  • Hrazený antigenní test bude možné opakovat jednou za pět dní

    Antigenní testování na covid-19, které má být od 18. prosince dostupné každému zájemci a bude hrazené z veřejného zdravotního pojištění, bude možné absolvovat jednou za pět dní. Testovat se nebudou lidé 90 dní po vyléčení. Mimořádné opatření, které testování veřejnosti zavádí, dnes schválila vláda. Platit bude do 15. ledna příštího roku.

    Stejně jako při testování v domovech pro seniory a dalších lůžkových zařízeních sociální péče, které začalo v polovině listopadu, se budou muset některé výsledky potvrzovat přesnějším PCR testem. Znovu otestovat bude povinné pozitivní výsledek u člověka bez příznaků. Zařízení sociální péče musela ověřovat i negativní výsledek u člověka s příznaky.

  • Hygieny evidují tisíce přestupků proti koronavirovým opatřením

    Hygienici v Česku zahájili od března do konce listopadu více než 8000 přestupkových řízení kvůli porušení protiepidemických opatření. K nejčastějším prohřeškům patřilo nenošení roušek, nedodržení povolené otevírací doby restaurací či porušení zákazu sdružování. Celková výše pravomocně uložených pokut je přes 2,2 milionu korun, uvedlo dnes Ministerstvo zdravotnictví na Twitteru.

  • Zástupci hotelů a restaurací: Pokud se budou měnit pravidla, podniky neotevřou

    Porušení opatření má být potrestáno, místo toho platí kolektivní vina pro gastronomii. Pokud bude vláda takto měnit pravidla, už nikdo neotevře. ČTK to dnes řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Uvolnění opatření by se na počtu nakažených podle dosavadních informací mělo projevovat zhruba za dva týdny. Současný stav tak nemůže být způsoben provozem stravovacích podniků, dodal.

    Vláda dnes rozhodla, že restaurace, kluby a bary budou muset od středy místo dosavadních 22:00 zavírat už ve 20:00, včetně výdejních oken. Po celý den bude platit zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) byla zjištěna četná pochybení související se stravovacími podniky jako nedodržování stanovené zavírací doby či kapacitní limit. Veřejnosti byl znovu umožněn do restaurací přístup ve čtvrtek.

  • Havlíček: Zavést úhradu plné mzdy lidem s covidem je komplikované

    Zavedení úhrady celé mzdy pro lidi v covidové karanténě má řadu komplikací. Vláda proto bude podle vicepremiéra Karla Havlíčka hledat i jiné cesty, jak bude lidi motivovat po 18. prosinci k testování antigenními testy. Možnost vyplácet nemocným a lidem v karanténě plnou mzdu kabinet nezavrhl, v tomto týdnu o ní ještě budou jednat Havlíček, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO). Vzhledem k blížícímu se startu dobrovolného testování je ale podle Havlíčka třeba hledat postupy, pro které není třeba souhlas Parlamentu.

  • Program COVID plus pro exportéry vláda prodloužila do 30. června

    Vláda dnes prodloužila záruční program COVID plus pro velké exportně zaměřené firmy zasažené v souvislosti s pandemií koronaviru do 30. června. Dosud se s jeho fungováním počítalo do konce roku. Zároveň kabinet upravil stávající podmínky, například o rok prodloužil dobu splatnosti nebo zvýšil krytí nesplacené jistiny až do 90 procent proti dosavadním 80 procentům.

  • Medikům skončí pracovní povinnost kvůli koronaviru

    Medikům skončí pracovní povinnost ve zdravotnických zařízeních, kterou jim v polovině října uložila vláda kvůli druhé vlně koronavirové epidemie. „Bylo schváleno usnesení, že medici se navrátí do škol. Nebudou muset již pomáhat formou pracovní povinnosti ve zdravotnických zařízeních,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Vláda uložila v říjnu pracovní povinnost studentům čtvrtého a pátého ročníku všeobecného lékařství na lékařských fakultách, pátého ročníku zubního lékařství či farmacie. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na Twitteru uvedl, že pracovní povinnost studentů lékařských fakult v oboru všeobecného lékařství skončí ve čtvrtek.

  • Blatný: Výpočet skóre PES se upraví

    Do týdne se do výpočtu rizikového skóre PES podle ministra Jana Blatného promítne nová metodika Evropského centra pro kontrolu infekčních nemocí (ECDC), která dává antigenní testy naroveň s testy PCR. Už minulý týden ministr uvedl, že v takovém případě by byl podíl pozitivních testů, který je jedním z parametrů výpočtu, zhruba 14 procent místo současných asi 21 procent. Bude tak potřeba poupravit výpočet některých indexů.

  • Vláda schválila novelu krizového zákona

    Ministr vnitra Jan Hamáček předložil vládě novelu krizového zákona. Ta má za úkol zefektivnit postihování za porušení opatření. „Je problém postupovat vůči těm, kteří porušují nařízení vlády,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek, který na tiskové konferenci vlády ministra vnitra Jana Hamáčka zastupoval. Novela navrhuje, že fyzickým osobám by mohla být udělena pokuta až 50 000 korun, právnickým osobám pak až tři miliony. Novelu vláda přijala a poslala ji ke schválení do Sněmovny.

  • Havlíček: Vzniká manuál pro skiareály

    Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček uvedl, že vzniká manuál pro skiareály. Rozhodnutí o jejich otevření bylo ale na vládě odsunuto. Ty podle původího plánu mají otevřít 18. prosince. „V tuto chvíli nechceme pouštět na veřejnost kroky a opatření, která nejsou definitivně odsouhlasena,“ uvedl.

  • Blatný: Nepřecházíme do stupně čtyři, ale zavádíme změny

    „Došlo ke stagnaci stavu. Zastavil se pokles. Počet nakažených neklesá,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Skóre systému PES je v současnosti na stupni čtyři, konkrétně má 64 bodů. V posledních dnech stouplo. „Budeme se muset zaměřit na ty, kteří opatření nedodržují,“ uvedl Blatný. Od středy se proto zkracuje otevírací doba restaurací, barů a klubů do 20:00. Platit bude také zákaz konzumace alkoholu na veřejných místech po celý den. Zakázaný bude také prodej alkoholu a jídla na trzích. Omezení neplatí pro rozvozy jídla. Dodal, že kvůli změně strategie při hodnocení epidemie bude nutné v nejbližších dnech propočet PES upravit.

  • Nouzový stav nepodpoří STAN, Piráti jen na několik dní

    Vláda podle Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) neplní to, k čemu ji v usneseních vyzvala Poslanecká sněmovna. S hlasy STAN pro další prodloužení stavu nouze počítat nemůže, řekl na dnešní tiskové konferenci předseda hnutí Vít Rakušan. Piráti by mohli podpořit prodloužení v řádu dní, pokud se kabinet ANO a ČSSD zaváže k řešení některých problémů, poznamenal šéf strany Ivan Bartoš.

    Vláda bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní. Trval by tak do 11. ledna. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČTK sdělil, že žádost určenou poslancům dnes schválil kabinet. Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 12. prosince. O návrhu kabinetu bude Sněmovna jednat pravděpodobně ve středu.

  • Ministerstvo vysvětluje: Vakcína nezpůsobí nemoc

  • ÚZIS: Nová data o covidu budou zveřejňována jen jednou denně

    Všechna data o situaci kolem nemoci covid-19 v Česku se budou nově aktualizovat jen jednou denně, a to ráno zhruba v 08:00. Týká se to všech dat na webu Ministerstva zdravotnictví ke covidu-19, tedy počtů nových případů nákazy, provedených testů a hospitalizovaných či rizikového indexu protiepidemického systému PES. Původně se data zveřejňovala dvakrát denně, kolem 01:00 a 18:00. Večerní aktualizace webu už dnes nebude. ČTK to potvrdili mluvčí ministerstva a Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS)

  • Slevové poukazy do lázní se možná prodlouží. Ministerstvo čeká na souhlas

    Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce prodloužit slevové poukazy do lázní alespoň do 31. března. Čeká na schválení Evropské komise. Zatím jsou vouchery platné do konce roku. Klienty a lázně resort vyzývá, aby se zkusili domluvit na náhradním termínu. Po dohodě bude možné slevu uplatnit i příští rok. MMR to dnes uvedlo na Twitteru.

  • Hřib: Zhoršující se epidemickou situaci nezavinila Praha

    Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se ohradil proti nedělní kritice hlavního města a jeho přístupu k pandemii nemoci covid-19 ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle Hřiba vzrůstající počty nakažených nemohl ovlivnit uplynulý víkend v Praze. Zároveň Babišova slova označil za zahájení kampaně před sněmovními volbami, do které zbytečně zatahuje Prahu. Babiš kritizoval v neděli vedení a obyvatele hlavního města v pravidelném nedělním videu, které zveřejňuje na sociálních sítích. „Já jsem zaznamenal, že pan premiér ve svém pravidelném hlášení Čau, poddaní obvinil občany hlavního města z toho, že přes víkend zkazili ostatním Vánoce a že mu kazí jeho (Babišovo) skóre ́best in covid ́. Já myslím, že to rozhodně není pravda. Pan premiér způsobil část těch problémů sám tím, že zasahoval do odborných doporučení a politicky měnil opatření,“ řekl Hřib.

  • Vláda odsouhlasila žádost o dalších 30 dní nouzového stavu

    Vláda bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní. Trval by tak do 11. ledna. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČTK sdělil, že žádost určenou poslancům dnes schválil kabinet. Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 12. prosince. O návrhu kabinetu bude Sněmovna jednat pravděpodobně ve středu.

  • Prodejci ojetých aut letos přišli kvůli koronaviru o 48 miliard korun

    Prodej ojetých aut se během podzimního uzavření autobazarů propadl o dalších 23 procent a celkově již letos ztratil 48 miliard korun, tedy 44 procent loňského obratu. Počet prodaných vozů klesl o 195 000, tedy o 46 procent. Na podzim se zvýšil on-line prodej aut proti jarní vlně o 128 procent na zhruba 700 milionů korun. Vyplývá to z dnešních údajů on-line autotržiště Carvago.

Reklama

Hlavní zprávy