Hlavní obsah
Online

Pražská divadla neotevřou, hrát pro malý počet diváků se jim nevyplatí

Tisková konference ministra zdravotnictví.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku ve čtvrtek třetí den v řadě zrychloval. Za čtvrtek přibylo 103 nových potvrzených případů na celkových 7682. Více než dvě pětiny lidí, u kterých dosud testy prokázaly nákazu koronavirem, se už vyléčily. Zemřelo 237 lidí.

- Nově nemusí roušky nosit děti do sedmi let ve školkách nebo dětských skupinách nebo osoby s duševními poruchami. Výjimka také platí pro herce, umělce a moderátory či redaktory, kteří jsou sami ve studiu.

- Od 11. května se mohou konat akce či svatby do počtu 100 osob. Od stejného data se budou moci otevřít divadla, kina, cirkusy a podobná zařízení, pokud dodrží tento maximální limit osob. Kompletní přehled změn najdete zde.

- Většina pražských divadel informovala, že i přes rozvolnění 11. května hrát nezačnou. Hrát pro omezený počet diváků se jim nevyplatí. Neotevřou Národní divadlo, Fidlovačka, Kalich, Divadlo na Vinohradech ani Ungelt.

- Od 11. května bude možné zkoušet v obchodech oblečení. Na zahrádkách restaurací se bude moci pít a jíst bez roušky.

Dění ve čtvrtek jsme pro vás sledovali v této online reportáži:

  • Ve Slezské nemocnici zastavili šíření viru

    V opavské Slezské nemocnici se přijatými opatřeními podařilo zastavit šíření nemoci covid-19. V tomto zdravotnickém zařízení od prvního výskytu nákazy onemocnělo 27 zaměstnanců. Za poslední dva týdny ale nepřibyl žádný nakažený.

  • Počet nakažených dnes podle ministerstva stoupl o 44

    Počet potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku za dnešek zatím stoupl o 44 na celkových 7726. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:25. Počet lidí uzdravených vzrostl od středečního večera o 78 na 3359, počet obětí nemoci stoupl o pět na 240.

  • Kosmetičky povinnost štítů zaskočila, budou muset zdražit

    Kosmetičky zaskočila povinnost dvojité ochrany obličeje, tedy roušky a štítu. Opatření jim připadá zbytečné, navíc není jasné, jak se štítem budou schopny některé úkony dělat. Práci jim bude komplikovat také povinné nošení rukavic. Kvůli zvýšeným nákladům nejspíš nebudou vykonávat některé drobné služby, ale soustředí se na delší a rozsáhlejší prodecedury. Uvažují také o zdražení. Za Unii kosmetiček to dnes ČTK řekla Anna Menzelová.

  • Výtěžek za roušky s pusou půjde na charitu

    Iniciativa nazvaná Šijeme roušky v Brně dnes na první máj spouští e-shop, na kterém nabízí roušky se slovem „pusu!“. Námět vytvořil brněnský street artista Timo. Jedna stojí 200 korun, výtěžek z prodeje půjde na služby Diecézní charity Brno. Iniciativa Šijeme roušky v Brně sdružuje lidi různých zaměstnání od muzikantů přes herce, policistu, studenta až po podnikatele, kteří se sešli v Brně a jako dobrovolníci šijí roušky. Zdarma je pak posílají například do domovů, hospiců a dalších organizací včetně charity.

  • Města v Ústeckém kraji obnovují placení parkovného

    Města v Ústeckém kraji postupně obnovují placení parkovného. V Děčíně musí řidiči platit parkovné od uplynulého úterý, v Teplicích od středy. V Chomutově se bude znovu platit od pondělí 4. května. Parkovat bez poplatku mohou řidiči v Ústí nad Labem do 10. května.

  • V květnu neotevře ani Národní divadlo Brno

    Národní divadlo Brno 11. května neotevře, přestože mu to dovoluje uvolnění opatření souvisejících s koronavirem. Ředitel Martin Glaser dnes ČTK řekl, že hrát pro 100 diváků se nevyplatí, divadlo počítá se zahájením sezóny v srpnu. Otevření v květnu podle ředitele Miroslava Oščatky zváží Centrum experimentálního divadla v Brně, které pod sebou sdružuje Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo a platformu Terén. Situaci nejprve probere s uměleckými šéfy. Zváží i přesun některých her do venkovního prostředí Alžbětinské scény, kde by nebylo tolik složité dodržování opatření jako v sálech.

  • Návštěvnická centra na Šumavě přilákala desítky lidí

    Několik desítek lidí se dnes vydalo do šumavských návštěvnických center pro pozorování jelenů v Kvildě na Prachtaicku a pozorování vlků v Srní na Klatovsku. Výběhy pro veřejnost se o omezení kvůli koronaviru dnes po více než šesti nedělích poprvé otevřely. Větší zájem měli návštěvníci o středisko na pozorování vlků. Do areálu dnes dorazily více než dvě stovky lidí. Národní parky se v České republice ode dneška začínají pozvolna vracet ke standardnímu režimu. Turistická informační centra na Šumavě začnou fungovat během května a června. Provozovatel musí nejprve do interiérů instalovat plexisklové zábrany.

  • Obrazem: Pálení čarodějnic v rouškách a s omezením

    V Česku i přes opatření spojená s bojem proti koronaviru ve čtvrtek večer vzplály vatry. Na rozdíl od tradičních velkých akcí se však letošní pálení čarodějnic odehrávalo v komorním duchu většinou na soukromých zahradách.

  • Nemocnice Náchod začne testovat vzorky

    V Královéhradeckém kraji funguje šest odběrových míst pro lidi s podezřením na koronavirus, odebrané vzorky vyšetřují laboratoře fakultní nemocnice v Hradci Králové a oblastní nemocnice Trutnov. V příštím týdnu k nim přibudou ještě laboratoře nemocnice v Náchodě. „Reagujeme také na poptávku zaměstnavatelů po testování pendlerů a nabízíme jim možnost odběru na odběrných místech v Náchodě a v Trutnově,“ uvedla mluvčí krajského zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

  • Červený kříž vybírá peníze na pomůcky pro lékaře

    Český červený kříž vybírá peníze na ochranné pomůcky pro praktické, odborné či zubní lékaře a další pracovníky ve zdravotnictví na místní úrovni. Jejich nedostatečná ochrana může podle ČČK zhoršit situaci kolem koronaviru. Dnes proto byla zahájena kampaň Přední linie chráněna. Cílem kampaně je, pořídit pomůcky pro zdravotníky z oblastí Česka nejvíce postižených koronavirem. Praktici, zubaři a další zdravotníci z ordinací a menších zdravotnických zařízení mají podle iniciátorky kampaně Lýdie Říhové mnohem menší zásoby ochranných prostředků, než by potřebovali.

  • Divadla i přes rozvolnění pravidel neotevřou

    Většina pražských divadel se 11. května neotevře, další vlna rozvolnění koronavirových omezení, kterou 30. dubna zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví, podle jejich zástupců nepomůže. Podle nového ustanovení vlády do muzeí, galerií a výstavních síní bude smět od 11. května jen 100 lidí současně a maximálně jeden na každých deset metrů čtverečních. V divadlech bude možné obsadit jen každou druhou řadu. Za daných podmínek se nevyplatí hrát ani Národnímu divadlu. „Hrát pro takto malý počet diváků by jen prohlubovalo ekonomické ztráty,“ sdělil ČTK mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

  • Na Máchově jezeře začala plavební sezona

    S více než měsíčním zpožděním začala dnes sezona výletních lodí na Máchově jezeře u Doks na Českolipsku. Dřív nemohly vyjet kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem. Na první plavbu byl nasazený Máj. Bílomodrá loď pojme až 250 pasažérů a je jediná svého druhu. Na dnešní první plavbu se ale vydalo do dvaceti lidí. V rámci opatření před šířením covidu-19 mají výletní lodě sníženou kapacitu a na palubu mohou jen cestující s rouškami. Dodržovat musí také odstupy. Před i po každé plavbě budou lodě dezinfikované.

  • Pendleři protestují proti povinným testům

    Na hraničním přechodu do Německa ve Folmavě na Domažlicku protestuje dnes podle policejních odhadů asi stovka pendlerů, kteří denně dojíždějí za prací za hranice. Nelíbí se jim, že pokud chtějí denně přejíždět hranice mezi domovem a zaměstnáním, musí si povinně platit testy na koronavirus metodou PCR. Po několikatýdenním omezení cest kvůli šíření koronaviru pendlerům vláda v pondělí dovolila opět cestovat do sousedních zemí. Původně nařídila povinné testování jednou za dva týdny, ve čtvrtek čas mezi dvěma povinnými testy zvýšila na jeden měsíc.

  • Nemocnice Hradeckého kraje se vrací k běžnému režimu, chybí sestry

    Pětice nemocnic spadajících pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje se začíná postupně vracet k běžnému režimu, přibývá plánovaných operací i ambulantních vyšetření. Následkem koronavirové krize však bojují s personální krizí. Chybí desítky sester, které kvůli uzvřeným mateřským a základním školám zůstaly doma a pečují o děti. Ve všech pěti nemocnicích stále fungují odběrové stany pro pacienty s podezřením na onemocnění Covid-19.

  • Letní tábory by mohly být už v červenci

    Letní tábory by mohly být povoleny už od července. Uvedl to vedoucí pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatření Rastislav Maďar. Záležet bude na aktuální epidemiologické situaci. Pokud by se zhoršila, mohlo by to například znamenat nutnost rozdělit větší tábory na menší a podobně. „Rozhodně je naším zájmem, aby ty tábory byly,“ řekl Maďar.

  • Ošetřovné pro OSVČ by se mohlo zvýšit

    Ošetřovné pro živnostníky kvůli uzavřeným školám či zařízením sociálních služeb by se mohlo zvýšit ze 424 na 500 korun na den. Vyšší částka by se vyplácela za duben. Návrh se chystá v pondělí projednávat vláda. O ošetřovné za březen požádalo 65 000 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), peníze zatím získalo 25 000 z nich.

  • Štíty kadeřníkům zkomplikují práci

    Povinnost nasazené roušky a štítu bude kadeřníkům komplikovat práci. Shodují se v tom, že se v této kombinaci bude velmi špatně dýchat. Někteří se obávají toho, že štít bude odrážet světlo a zkreslovat vidění například při střihu. Štíty zvlášť při foukání a horkých úpravách vlasů podle kadeřníka Jana Špilara z brněnského salonu Střihoruký Edward způsobí, že budou kadeřníci vyřízení a zpocení. Od vlády postrádá také některé informace. „Vůbec třeba neřekli, jestli zákazníkům můžeme sundat při mytí nebo barvení roušku. Ty pokyny jsou neúplné a zmatené,“ uvedl.

  • Výběrové řízení na post hlavního hygienika

    Ministerstvo zdravotnictví v pátek vypsalo výběrové řízení na funkci hlavního hygienika. Předchozí hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou vláda odvolala v polovině března, krátce po začátku šíření koronaviru v Česku. Premiér Andrej Babiš (ANO) odvolání Gottvaldové tehdy zdůvodnil tím, že nezvládala svou práci. Funkcí hlavního hygienika je nyní pověřena ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová.

  • Vojtěch: Stoupající čísla jsou signál

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch okomentoval rostoucí čísla nových případů koronaviru. Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku ve čtvrtek zrychloval třetí den po sobě. „Je to jistý signál. Největší nárůst je v Praze, druhá je Ostrava. Je otázka, čím je to způsobeno, potřebujeme více času,“ uvedl ministr na páteční tiskové konferenci. Pokud by čísla dále rostla, musel by se podle ministra měnit plán na postupné rušení vládních zákazů.

Reklama

Hlavní zprávy