Hlavní obsah
Online

Nouzový stav se zřejmě prodlouží, počet případů ovšem zpomaluje

Foto: twitter.com/AndrejBabis

Do Česka dorazily oxygenátory z Nového Zélandu. Jde o prvních 180 přístrojů na podporu dýchání.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v České republice sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět?

- Za sobotu přibylo v oficiálních statistikách 11 428 nových pozitivních testů na koronavirus. Je to o tisíc méně než před týdnem. Rovněž za neděli k 18:00 je případů o 700 méně než před týdnem tou dobou, dnes zatím přibylo 3905 případů. Rychlost nákazy tak, zdá se, zpomaluje.

- Rychleji ale začaly růst počty úmrtí. V průměru nyní v souvislosti s nákazou zemře v Česku přes 150 osob denně.

- V pátek vláda po svolení Sněmovny prodloužila nouzový stav do 20. listopadu. Podle vicepremiéra Hamáčka bude prodloužení nutné znovu. „Dokud se situace nevrátí do normálu, tak do té doby bude muset platit nouzový stav a z mého pohledu budeme žádat o prodloužení ještě několikrát,“ řekl v Otázkách Václava Moravce. Na dotaz, zda je podle něj reálné, aby nouzový stav trval do Vánoc, odvětil, že je férové říct, že nouzový stav bude trvat až do Vánoc.

- Dnes je první den, kdy platí zákaz maloobchodního prodeje. Výjimku pro dnešní den dostaly obchody s pietními předměty kvůli zítřejší Památce zesnulých. Vicepremiér Karel Havlíček slibuje, že vláda od půlky listopadu začne řešit, jak umožnit předvánoční prodej.

Včerejší dění jsme sledovali online

  • Za říjen testy odhalily 264 tisíc nakažených

    V sobotu byl opět nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku ve srovnání s minulým týdnem nižší. Přibylo 11 428 nakažených, tedy zhruba o tisícovku méně než předchozí sobotu. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví. Už v pátek nárůst zpomalil, když bylo zaznamenáno 13 606 nově nakažených, o přibližně 1650 méně než předešlý pátek. Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy covidu-19, testy potvrdily nákazu u více než 335 000 lidí. Jenom za říjen se počet nakažených zvýšil asi o 264 000.

  • Průzkum: Babiš ztrácí důvěru, věří mu pouze 39 procent dotázaných

    Vláda podle zhruba dvou třetin Čechů nedokáže jasně obhájit své kroky proti šíření nemoci covid-19. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi.

    V něm si vysloužili výraznou převahu negativních hodnocení premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman. Babišovi věří pouze 39 procent dotázaných a Zemanovi 32 procent. Nedůvěru naopak premiérovi vyjádřilo 59 procent lidí a prezidentovi 66 procent.

    Podrobněji zde:

  • Testy v domově U Biřičky v Hradci ukázaly covid u dalších 53 lidí

    Druhá vlna plošného testování v domově seniorů U Biřičky v Hradci Králové prokázala nákazu covidem-19 u dalších 33 klientů a 20 zaměstnanců. Testováno bylo 440 lidí. „V současné době je v zařízení pozitivních 53 zaměstnanců a 82 klientů,“ řekla mluvčí hejtmanství Sylvie Adamcová.

    Domov U Biřičky je největší zařízení svého druhu v Královéhradeckém kraji. Ubytováno je tam asi 340 klientů, o které pečuje 240 pracovníků. Nákaza se v domově objevila 19. října.

  • Do Česka dorazily dva miliony antigenních testů

    Do Česka dorazily dva miliony antigenních testů. Dalších osm milionů testů objedná stát dnes, oznámil na Twitteru ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Antigenní testy se budou používat v domovech pro seniory a dalších sociálních zařízeních. Od původního záměru plošného testování jako na Slovensku vláda ustoupila.

  • Do skladu rezerv dorazilo 180 oxygenátorů z Nového Zélandu

    Do skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) v Sedlčanech na Příbramsku dnes dorazilo prvních 180 přístrojů na podporu dýchání z Nového Zélandu. „Jde o takzvané oxygenátory, celkem jich je objednáno 1500, dorazí během příštích deseti dnů,“ řekl předseda SSHR Pavel Švagr.

    Přístroje do Česka míří z Nového Zélandu, přiveze je sedm letadel, celkem jde o zhruba 50 tun. Dodá je společnost Polymed Medical.

  • V průměru nyní v Česku zemře přes 150 covid-pozitivních denně

    Do statistik bylo k neděli nově přidáno 59 úmrtí na covid-19. Jde o průběžná čísla, která by statistici měli doplnit během několika příštích dní. Další případy úmrtí byly ještě doplněny zpětně také do předchozích dnů.

    Nejčernějším dnem epidemie je pátek se 179 mrtvými. V průměru tak nyní v souvislosti s nákazou zemře v Česku přes 150 osob denně.

  • Čísla v neděli večer: Zatím přibylo 3 905 nakažených

    Za neděli zatím v Česku přibylo 3 905 nakažených. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině.

    Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 7 370 osob a 1 156 osob bylo k nedělnímu večeru v těžkém stavu.

    Počet hospitalizovaných oproti včerejšku mírně klesl, zvýšilo se však množství lidí, kteří jsou v těžkém stavu.

    Podrobněji v přiloženém článku:

  • Babiš nerozumí tomu, proč chce Hamáček vyšetřovací komisi

    Premiér Andrej Babiš (ANO) nerozumí tomu, proč vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) mluví o zřízení parlamentní vyšetřovací komise pro vyšetření chyb před druhou vlnou epidemie koronaviru. „Mě překvapuje, že to navrhuje pan Hamáček, který byl u všech rozhodnutí vlády, na všech radách pro zdravotní riziko. Kdyby to navrhla opozice, tak tomu rozumím,“ řekl Babiš.

    Podrobněji zde:

  • Jak se čaruje s daty: Hygieny znají více nakažených než státní statistika

    Z údajů uvedených přímo na webových stránkách krajských hygienických stanic vyplývá, že v Česku je nyní 205 389 osob s pozitivním testem na koronavirus. To je o 22 tisíc více, než právě teď uvádí Ministerstvo zdravotnictví na svém dashboardu spravovaném ÚZIS. Jak je to možné? Odpovědi v přiloženém textu.

  • Do Česka dorazilo prvních sedm vojenských zdravotníků z USA

    Do Česka v neděli dorazilo prvních sedm amerických vojenských zdravotníků, kteří budou pomáhat se zvládáním epidemie koronaviru. První konzultace s českými kolegy jsou v plánu v pondělí, uvedlo na Twitteru velvyslanectví Spojených států. Celkem má z USA dorazit 28 zdravotníků texaské a nebraské Národní gardy, kteří mají zkušenosti s bojem proti koronaviru.

  • Havlíček: Chystáme scénáře pro vánoční nákupy

    Vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka nechce „pohřbít“ předvánoční trh. Prodejny by mohly fungovat v určitém režimu, začne se to řešit od poloviny listopadu.

    „Už dneska pracujeme na různých scénářích. Scénáře předvánočního režimu - volnějšího, méně volnějšího až úplně restriktivního,“ řekl v Partii na televizi Prima.

    Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza v Partii později řekl, že připravili několik variant scénářů pro otevření a poskytli je Ministerstvu průmyslu a obchodu a zdravotnictví. Aktuálně je to v letošní krizi podle něj poprvé, kdy vláda zkouší mít něco připravené v předstihu.

    Podrobněji zde:

  • Hamáček: Nouzový stav může trvat do Vánoc

    Sněmovna v pátek schválila prodloužení nouzového stavu do 20. listopadu a podle ministra vnitra Jana Hamáčka bude vláda žádat o prodloužení ještě několikrát.

    „Dokud se situace nevrátído normálu, tak do té doby bude muset platit nouzový stav, a z mého pohledu budeme žádat o prodloužení ještě několikrát,“ řekl Hamáček v Otázkách Václava Moravce. Na dotaz, zda je podle něj reálné, aby nouzový stav trval do Vánoc, odvětil, že je férové říct, že nouzový stav bude trvat až do Vánoc.

  • Lidé ztratili důvěru ve vládu, tvrdí ministr Hamáček

    Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček v Otázkách Václava Moravce řekl, že lidé ve druhé vlně pandemie ztratili ve vládě důvěru. „Důvěra přes léto částečně vyprchala a lidé důvěru ve vládu nemají, to je objektivní fakt,“ řekl Hamáček.

    Podle něj bylo nutné, aby exministr zdravotnictví Roman Prymula po noční schůzce s Jaroslavem Faltýnkem, šéfem poslanců hnutí ANO, ve své funkci skončil. „Klíčový orgán, který nese odpovědnost za aktuální situaci, je vláda, a pokud jeden z členů vlády udělá takovou chybu, tak se nesmí dovolit, aby byla důvěra otřesena,“ vysvětlil.

    Hamáček řekl, že pokud by noční schůzku svolal předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka, tak by musel ve své funkci skončit. „Musel by rezignovat, ale tohle, co se stalo kolem pana Faltýnka, je interní věc hnutí ANO,“ doplnil.

  • Havlíček: Zavřené obchody jsou správně, byť tam bylo v sobotu víc lidí

    Přeplněné obchody v sobotu nejsou podle vicepremiéra Havlíčka problém. „Jsou různé přístupy. Ano, v Polsku rozložili nákupy na delší dobu. My jdeme cestou zákazu nedělního prodeje. Přiklonili jsme se k tomu, že potřebujeme snížit mobilitu. Zavřené obchody na jeden den znamenají, že ji snížíme téměř k nule. Do obchodu lidé jedou autobusem nebo tramvají,“ obhajoval vládní nařízení. „My jsme samozřejmě vyhodnocovali včerejší zvýšenou nákupní aktivitu. Ale ta nebyla všude,“ doplnil.

  • Kalousek: Vláda to patlá na koleně. Umí jen reagovat, ne plánovat

    Poslanec Miroslav Kalousek kritizuje vládu, že jedná výhradně zpětně. „Tady není žádný plán, jak se má situace vyvíjet podle jednotlivých scénářů. Neboli, kdy se co bude uvolňovat. Tady slyšíme jen, že až budou lepší čísla. Ale jaká konkretně mají být, nikdo nemá tušení. Nejde o to, kdy přesně se budou otevírat obchody nebo školy. Jestli to bude před Vánoci, nebo po nich, je jedno. Ale při jakých ukazatelích,“ řekl v Partii na Primě.

    „Je to patlání na koleně,“ dodal.

  • Hamáček: Zdá se, že se trend otáčí. Na otevírání škol to není

    Bude muset vláda zavádět další opatření kromě těch, která aktuálně platí. „Já říkal už v úterý, když data ukazovala přes 15 tisíc nakažených, že paradoxně to nemusí být špatná zpráva. Protože to vypadá, že rychlost šíření koronaviru zpomaluje. Čísla dál v týdnu ukazují, že vývoj jde směrem, že by se to mohlo otočit. Teď nemusíme uvažovat o dalších opatřeních. Pokud se potvrdí trend na začátku týdne, pak opatření zabírají ,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

    „Nadále platí, že hospitalizace nakažených má zhruba desetidenní zpoždění, takže velká zátěž na zdravotnictví bude minimálně dalších 14 dní. A víme, že už teď je na hraně,“ dodal s tím, že dokud nebude zdravotnictví v tomto ohledu stabilizované, není možné uvažovat ani o návratu dětí do škol. „Můj soukromý pohled je, že je třeba, abychom se dostali zhruba k dvěma, dvěma a půl tisícům nově pozitivně testovaných za den,“ řekl.

  • Havlíček: Za rozhodnutími si stojím. Musíme zabránit třetí vlně

    Ministr Karel Havlíček dnes v Partii na CNN Prima hájil dosavadní postup vlády. „Jako člen vlády nesu za aktuální situaci plnou odpovědnost. Vláda udělala maximum. Díky krokům v první vlně se podařilo zachránit stovky ne-li tisíce životů. Teď je tu druhá vlna, a to všude po Evropě, ať vlády dělají jakákoliv opatření. Zúčtovat samozřejmě musíme, ale až opadne to nejhorší, a pokud se nedostaví třetí vlna, což by bylo zničující,“ uvedl s tím, že nesouhlasí s vicepremiérem Janem Hamáčkem, že by k něčemu byla případná poslanecká vyšetřovací komise. „Její závěry nebudou brány vážně,“ řekl.

  • Nemocnice budou mít dispečink pro hledání volných míst pro pacienty

    Nemocnicím od pondělí pomůže s hledáním míst pro pacienty, kteří už nepotřebují akutní péči, dispečink koordinující kapacity. Umístit v nemocnicích následné péče, rehabilitačních ústavech, hotelech nebo v lázních mohou lidi s covidem-19 i bez něj. V rozhovoru s ČTK to řekl národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý, který je šéfem klinické pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví.

    V Česku je podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny nyní v nemocnicích 47 000 lůžek, ne všechna jsou ale kvůli nedostatku personálu v provozu. Až 20 procent lidí, kteří jsou aktuálně v nemocnicích, jsou takzvané sociální hospitalizace, tedy lidé, kteří by nemuseli ležet v nemocnici akutní péče.

  • Za říjen zemřelo s covidem přes 2500 lidí

    Počet úmrtí lidí nakažených koronavirem v sobotu stoupl o 104, což byl nejnižší denní nárůst množství zemřelých za posledních 11 dní. V pátek bylo ale množství úmrtí podle aktualizovaných údajů ministerstva rekordní. Původně úřad uváděl, že v pátek přibylo 121 mrtvých, ale nyní ministerstvo údaj o pátečním počtu zemřelých změnilo na 176, což je nejvyšší denní nárůst za celou dobu epidemie. Za říjen zemřelo dohromady přes 2500 lidí s covidem-19, což představuje většinu z celkového počtu 3251 mrtvých od začátku epidemie.

Reklama

Hlavní zprávy