Hlavní obsah
Online

Na Karvinsku musí zůstat některé restrikce kvůli epidemii v Darkově

Foto: Profimedia.cz

Za sobotu testy zachytily 77 nových případů koronaviru, počet mírně narostl.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku dnes zatím přibylo 42 potvrzených případů nemoci covid-19, od začátku epidemie se koronavirem nakazilo 8932 lidí. Denní nárůst pozitivních případů v tomto týdnu kolísá. Nejvíce jich laboratoře zaznamenaly v pondělí, kdy mělo pozitivní test 111 lidí. Za dnešek bude konečné číslo známé po půlnoci.

- V současné době jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) i zdravotnických statistiků problematická lokální ohniska. Teď je ohnisko na Karvinsku v Dole Darkov, kde k dnešnímu odpoledni evidovali 212 nakažených, většinou pracovníků dolu. Onemocněli ale i jejich rodinní příslušníci a několik zaměstnanců externích firem.,

- I přesto epidemie nemoci covid-19 v Česku odeznívá a podle vlády se dosavadní rozvolňování plošných omezení na vývoji negativně neprojevilo. K další vlně rozvolňování dojde už zítra, kdy bude možné na veřejnosti odložit roušku, pokud lidé dodrží rozestupy minimálně dva metry. Povinné budou už jen v budovách nebo MHD. Při dodržení bezpečnostních opatření umožní některé nemocnice a domovy důchodců návštěvy.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali také v sobotu:

  • Za neděli přibylo zatím 42 potvrzených případů nemoci covid-19

    V Česku dnes zatím přibylo 42 potvrzených případů nemoci covid-19, od začátku epidemie se koronavirem nakazilo 8932 lidí. Počet úmrtí s nemocí covid-19 zůstává na 315. Nakažených je aktuálně 2554 lidí, 6063 se vyléčilo. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví k 17:30. Denní nárůst pozitivních případů v tomto týdnu kolísá. Nejvíce jich laboratoře zaznamenaly v pondělí, kdy mělo pozitivní test 111 lidí. Za dnešek bude konečné číslo známé po půlnoci.

  • Na Karvinsku se v pondělí neuvolní část restrikcí

    Na Karvinsku se v pondělí nezruší zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních, nepovolí se ani hromadné akce nad 100 osob. Je to reakce na situaci v Dole Darkov. Plošné testování v souvislosti s tamní situací k dnešním 16:00 odhalilo 212 případů onemocnění covid-19, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Opatření podle něj budou vyhlášena bez časového omezení, očekává jejich platnost přinejmenším týden až 14 dní.

  • Asi 40 Čechů si dnes vyzvedává auta uvázlá na polských letištích

    Polsko kvůli koronaviru v polovině března zcela uzavřelo hranice a nepovoluje vstup do země cizincům. Češi proto dosud neměli možnost, jak si vozidla, která v zemi zanechali před letem do jiného státu, vyzvednout. Ministerstvo zahraničních věcí dnes prostřednictvím soukromého dopravce zajistilo odvoz zhruba 40 lidí do Varšavy, Katovic, Krakova a Vratislavi. Autobusy vyjely z Ostravy a Náchoda, majitelé aut uvězněných na polských letištích za dopravu zaplatili zhruba tisícikorunu. Ministerstvo pro ně vyjednalo výjimku, že se na hranicích nemuseli prokazovat negativními testy na koronavirus. Museli projít pouze kontrolou na hranicích.

  • Mlékárna Otinoves obnovuje provoz, většina zaměstnanců se vyléčila

    Mlékárna Otinoves na Prostějovsku, kde se v první polovině května nakazila zhruba desítka zaměstnanců novým typem koronaviru a ostatní skončili v karanténě, od pondělka obnovuje výrobu. Jediný výrobce sýru Niva na Moravě přerušil výrobu 8. května, kdy se potvrdila nákaza u prvních zaměstnanců. Od té doby bylo všech zhruba pět desítek zaměstnanců doma v karanténě. Pozitivní test na covid-19 se nakonec potvrdil u necelé pětiny pracovníků. Většina zaměstnanců prošla opakovaně testy na covid-19 s negativním výsledkem a může se vrátit do práce. Zdroj nákazy vedení podniku v polovině května neznalo a nechtělo o něm spekulovat.

  • V Novém Jičíně začne opět fungovat bezplatná právní poradna

    Po dvouměsíční pauze způsobené koronavirovou pandemií budou mít obyvatelé Nového Jičína opět k dispozici bezplatnou právní poradnu. Bude fungovat každou první středu v měsíci, poprvé 3. června.

  • Královéhradecká radnice rozdělí mezi podnikatele 10 milionů

    Podnikatelé z Hradce Králové, kterým epidemiologická opatření zkomplikovala nebo znemožnila podnikání, mohou žádat o podporu i své domovské město. To pro ně vyčlenilo ze svého rozpočtu až 10 milionů korun. Přesné podmínky projedná zastupitelstvo města na pondělním zasedání. Žádosti v maximální výši 25 tisíc korun mohou podnikatelé, kteří nejsou dlužníky města, podávat od příštího týdne do 12. června.

  • Vojtěch: Nová chytrá karanténa letos vyjde asi na 200 milionů

    Nová podoba projektu chytré karantény, který má od pondělí převzít Ministerstvo zdravotnictví, by měla letos vyjít zhruba na 200 milionů korun. Zahrnuty jsou v tom náklady na informační technologie a na nové pracovníky. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v Otázkách Václava Moravce řekl, že na každou z 14 krajských hygienických stanic by mělo nastoupit deset nových pracovníků. Budou se soustředit na trasování lidí, kteří přišli do kontaktu s nemocnými. Na ministerstvu také podle něj vznikne speciální odbor, který bude řešit kromě aktuální epidemie nového koronaviru i další hrozby pro veřejné zdraví. Dohromady by mělo jít o více než 150 nových pracovníků.

  • Vláda nepočítá s mechanismem pro odškodňování firem

    Vláda nepočítá s vytvořením mechanismu pro odškodňování firem kvůli restriktivním opatřením, která kabinet přijal kvůli pandemii koronaviru. Pokud podnikatelé budou škody mít, mají se obrátit na soudy a prokázat je, uvedla dnes v pořadu Partie na televizi Prima ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Podle Benešové kabinet pomáhal podnikatelům řadou mimořádných opatření, jako byly programy pro proplácení části mezd zaměstnancům nebo odklady odvodů. „Vláda jim udělala takové úlevy, že si nemohou stěžovat,“ řekla ministryně. Postoj kabinetu kritizoval předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, podle něj vláda spoléhá na to, že se lidé nebudou chtít soudit.

  • Velké kempy na Lipně evidují zvýšenou poptávku, přidávají místa

    Ve velkých kempech u lipenské přehrady bude letos mnohem víc karavanů a obytných automobilů než v jiných letech. Lidé tak podle provozovatelů reagují na možné riziko nákazy koronaviru. Podle Turistického spolku Lipenska jsou karavany trendem po koronavirové pandemii. Spolek ho vnímá poslední tři týdny. Některé kempy kolem Lipna nad Vltavou přidávají i místa pro návštěvníky s karavany. „Běžní turisté letos velmi intenzivně vnímají, že je to komfortní a bezpečné, když budou využívat vlastní záchod i sprchu,“ uvedla Adéla Černá z kempu Jestřábí I. v Černé v Pošumaví.

  • V souvislosti s Dolem Darkov hygienici evidují 186 nakažených

    Od soboty do dnešních 09:00 počet potvrzených případů vzrostl o 17. Přibyli hlavně příbuzní zaměstnanců. Na dole se dělá plošné testování a všechny vzorky ještě nejsou vyhodnoceny. Dosud prokázala nákaza u 139 pracovníků dolu a 43 jejich rodinných příslušníků. Počet pozitivně testovaných zaměstnanců stoupl od soboty o čtyři a počet jejich příbuzných o 12. Mezi horníky je také šest pendlerů z Polska. Čtyři pozitivně testovaní lidé jsou zaměstnanci firem, které na šachtě například uklízejí nebo provádějí servis. Nikdo z nakažených dosud nebyl hospitalizován.

  • Poměr nakažených k počtu testovaných stoupl v sobotu na 1,55 procenta

    V Česku v sobotu stoupl poměr nakažených covidem-19 k počtu testovaných na 1,55 procenta. Vyšší byl naposledy 25. dubna, kdy činil 1,78 procenta. Celkem za sobotu přibylo 77 nových případů. Podíl nově zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů se od úterý držel pod jedním procentem. V pondělí byl 1,5 procenta, nejnižší byl v tomto týdnu ve čtvrtek, kdy klesl na 0,45 procenta, což je nejnižší úroveň od začátku května.

  • Místo festivalu pro tisíce lidí hráli v Lužánkách do sluchátek

    Nejstarší brněnský park Lužánky měl být tento víkend plný lidí - účastníků hudební přehlídky PonavaFest. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se konat nemohla, přesto se v noci na dnešek v parku hrálo, ovšem ve zvláštním, tichém a experimentálním režimu. Hudba se přenášela z nevelké scény do sluchátek lidí rozptýlených v okolí, případně poslouchajících z pohodlí domova. Festival, na který do Lužánek loni během jednoho víkendu přišly asi 4000 lidí, bude pokračovat sérií menších, volně přístupných akcí rozvržených od května do srpna.

  • Klesl počet hospitalizovaných, jeden člověk zemřel

    Z aktualizovaných údajů, které ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo v neděli v 9 hodin, vyplývá, že v neděli poklesl počet lidí hospitalizovaných kvůli nákaze novým typem koronaviru, a to ze 156 na 145 lidí. Od sobotní půlnoci přibyla jedna nakažená osoba a jeden člověk s onemocněním covid-19 zemřel. Aktuálně je v Česku 2529 nemocných a 6047 vyléčených.

  • Škoda Auto nabízí zaměstnancům bezplatný test

    Nabídku dobrovolného testování pomocí takzvaných rychlotestů na přítomnost protilátek už využilo více než tisíc zaměsntnaců ze všech tří závodů, které automobilka v Česku má. Škodovka zároveň povinně testuje polské pendlery, kteří dojíždějí do závodu v Kvasinách. Jejich testování by mělo pokračovat až do 31. května v Rychnově nad Kněžnou. Denní kapacita je 250 testů.

  • Denní nárůst pozitivních případů v tomto týdnu kolísal.

    Nejvíce jich laboratoře zaznamenaly v pondělí, kdy mělo pozitivní test 111 lidí. V úterý přibylo 61 nakažených, ve středu 74, ve čtvrtek 33 a v pátek 59. V posledních dnech tak v Česku opět narůstá množství aktuálně nemocných, které představuje počet potvrzených případů nákazy koronavirem po odečtení vyléčených a zemřelých. Předtím jejich počet asi od poloviny dubna, kdy činil zhruba 4800 lidí, vytrvale klesal.

Reklama

Související témata: