Hlavní obsah

Nárůst spalniček v Česku. Můžou za rozšíření nemoci lidé, kteří odmítají očkování?

Očkovat, nebo neočkovat? Tématu epidemie spalniček se věnuje dnešní Duel.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Případů spalniček i v Česku dramaticky přibývá. Jsou na vině i rodiče, kteří odmítají očkování? Nebo vakcinace u dospělých po letech jednoduše vyprší?  V Duelu o očkování debatují Vilma Marešová z Infekční kliniky 2. LF UK, lékařka Nemocnice Na Bulovce, a předsedkyně spolku Rozalio (Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování) Martina Suchánková.

Článek

Od začátku roku se touto infekční chorobou nakazilo kolem 30 lidí. Víc než za celý rok 2016. Moravskoslezský kraj loni bojoval dokonce s epidemií spalniček.

Podle hygieniků je za vyšším výskytem spalniček i malá proočkovanost. Většímu šíření infekce v populaci brání kolektivní imunita, která podle odborníků vzniká přibližně při proočkovanosti 95 procent populace. Běžně se děti očkují proti spalničkám od 15. měsíce věku.

Část rodičů se ale přiklání k pozdějšímu naočkování první dávkou MMR vakcíny, která má chránit i proti příušnicím a zarděnkám. Rodičům, kteří děti očkovat odmítnou, hrozí pokuta až deset tisíc. Neočkované děti také nepřijímají školky a školy v přírodě. Tato vysoce infekční nemoc se šíří kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. Při zdravotních komplikacích přitom mohou být spalničky i smrtelné.

V Česku se děti pravidelně očkují proti spalničkám od konce 60. let. Podle Světové zdravotnické organizace pro Evropu měla být nemoc vymýcená v roce 2010. V tomtéž roce ale postihla rozsáhlá epidemie Bulharsko (přes 22 tisíc případů), o rok později Francii (téměř 15 tisíc případů). Více než tisíc nemocných bylo také v Německu, Itálii, Španělsku a Rumunsku. V roce 2016 bylo v EU hlášeno asi 4700 případů v 21 zemích.

Reklama

Doporučované