Hlavní obsah

Máme průlomový lék v boji s koronavirem, věří britská firma

Foto: Profimedia.cz

Pacient na jednotce intenzivní péče v jedné z budapešťských nemocnic.

Reklama

Předběžné výsledky klinických testů v Británii ukazují, že nový lék na koronavirus dramaticky snižuje počet pacientů, kteří potřebují intenzivní péči. Tvrdí to společnost, která lék vyvinula.

Článek

Nový lék, s nímž přišla southamptonská společnost Synairgen, je založen na proteinu interferon beta, který produkuje samo tělo v boji s virovou infekcí. Protein pacienti vdechují přímo do plic pomocí inhalátoru, ten pak podle Synairgenu vyvolá imunitní reakci.

První klinické testy dopadly podle britské stanice BBC velmi nadějně – počet pacientů s nemocí covid-19, kteří potřebují lůžko na jednotce intenzivní péče s ventilátorem, klesl až o 79 procent. Nový způsob léčení vedl podle Synairgenu k tomu, že dvakrát až třikrát více pacientů se zotaví do té míry, že nemoc neomezuje jejich každodenní aktivity. Firma zároveň tvrdí, že se velmi výrazně snížil počet nemocných, u kterých se během léčení projevuje dušnost. O třetinu by se také měl zkrátit čas, který pacienti stráví v nemocnici – z průměrných devíti dnů na šest.

Testů, které na nový lék probíhaly, se zúčastnilo 101 dobrovolníků v devíti britských nemocnicích. Polovině z nich lékaři podali výše zmíněný protein, polovině dali placebo.

Nepotvrzené výsledky

Navzdory nadějným výsledkům je namístě opatrnost. Burzovní pravidla sice firmě Synairgen ukládají povinnost zveřejňovat i předběžné výsledky testů, ty ale zatím nebyly zveřejněny v odborných lékařských publikacích a k dispozici zatím nejsou ani kompletní data. Jak tedy připomíná BBC, tvrzení biotechnologické společnosti prozatím nelze ověřit.

Pokud by se ale potvrdilo to, co firma tvrdí, šlo by bezesporu o významný pokrok v boji proti koronaviru. Vědec Tom Wilkinson, který měl testy na starosti, uvedl, že pokud se potvrdí v dalších studiích prováděných na větším vzorku, byl by nový lék průlomem v boji s pandemií. Přiznává sice, že jím použitý vzorek byl dost malý, pozitivní signály v léčbě pacientů ale prý byly neobvykle silné. „O moc lepší výsledky, než jsou tyhle, jsme nemohli očekávat,“ řekl šéf firmy Richard Marsden. I on mluví o „důležitém průlomu v léčení pacientů hospitalizovaných s nemocí covid-19“.

Vyrobíme až 100 tisíc dávek měsíčně

Nyní firma Synairgen představí své závěry úřadům po celém světě, aby zjistila, jaké další informace je třeba poskytnout k případnému schválení léčby. To může trvat měsíce. Vlády ale tvrdí, že budou v podobných případech jednat rychle – teoreticky by tak nový lék mohl dostat povolení rychle, podobně jako v případě remdesiviru, který toho dosáhl už během května.

Další možností je, že by lék mohlo dostávat více pacientů, u nichž by lékaři pečlivě monitorovali důsledky a ověřovali, zda je efektivní a bezpečný.

Pokud by byl lék skutečně schválen, potřeboval by ho svět v obrovském množství, stejně jako inhalátory, pomocí nichž se podává. Šéf firmy Marsden na to už myslel – v dubnu podle svých slov zařídil, že po schválení budou dodavatelské firmy připravené. Samotný Synairgen by v takovém případě měl do zimy vyrábět až 100 tisíc dávek léku měsíčně.

Protein, na němž je lék založen, produkuje obvykle samotný imunitní systém, koronavirus ale dokáže tento proces zastavit. Vědci ze Synairgenu proto přišli s nápadem, aby nemocní protein inhalovali v podobě aerosolu – přímá dávka do plic podle nich vyvolá silnější imunitní reakci i u těch pacientů, kteří už mají imunitu narušenou. Protein interferon se jinak používá při léčbě různých druhů skleróz.

Synairgen tvrdí, že protein může být ještě účinnější u pacientů v raném stadiu nemoci. Vědci ale měli během klinických testů problémy najít dobrovolníky mezi čerstvě infikovanými pacienty, kteří spadají do nejzranitelnějších skupin – nově nakažených je totiž nyní v Británii příliš málo.

Reklama

Doporučované