Hlavní obsah

„Náš Prymula,“ chlubí se ANO nestraníkem. Prezident mu udělí metál

Foto: Profimedia.cz

Roman Prymula.

Reklama

Epidemiolog Roman Prymula se v posledních týdnech těší velké přízni nejenom Andreje Babiše, ale i Miloše Zemana. Zatímco hnutí ANO už náměstka umístilo na stranický web, prezident Prymulovi chystá udělit Řád Bílého lva.

Článek

Miloš Zeman chce v reakci na boj s koronavirovou epidemií vyznamenat náměstka Ministerstva zdravotnictví a člena Ústředního krizového štábu Romana Prymulu. Epidemiologovi, který byl součástí poradního týmu od samého počátku řešení krize na českém území, chystá udělit nejvyšší Řád Bílého lva.

Řekl to v neděli v rozhovoru pro Blesk. Předávání státních vyznamenání se pravidelně koná na podzim v den výročí vzniku československého státu.

„Děkovat ostatním budu, až epidemie skončí, ale už teď bych vám chtěl říci, že chci například udělit panu profesoru Prymulovi 28. října nejvyšší české vyznamenání - Řád Bílého lva,“ dodal Zeman.

Romanu Prymulovi to prezident Zeman podle svých slov zatím neoznámil.

Letos 56letý profesor Prymula je mezinárodně uznávaným odborníkem v oblastech imunizace a vakcín. V letech 2009 až 2016 byl ředitelem Fakultní nemocnice v Hradci Králové, dříve působil jako rektor Vojenské lékařské akademie ve stejném městě.

Náměstkem ministra zdravotnictví je od roku 2017.

Před propuknutím epidemie měl Prymula v plánu práci na ministerstvu omezit, od března měl nastoupit pouze na zkrácený úvazek.

„Chtěl jsem zredukovat svůj pobyt na ministerstvu na částečný úvazek, ale pan premiér mě přesvědčil, že zejména v této době bych to měl přehodnotit, a proto zůstávám,“ řekl poté, co vláda krizi koronaviru začala řešit. Ostatně mu chyběla také bezpečnostní prověrka.

Vláda Andreje Babiše - a především jeho hnutí ANO - si z Prymuly pak udělala i novou „zbraň“ v rámci neutuchající kampaně. Přestože Prymula není členem hnutí, ANO už jeho osobu umístilo na stranický web, do sekce „Naši lidé“.

Na webu je k nalezení jako vůbec jediný náměstek na ministerstvu.

„Pan Prymula je náměstkem ministra zdravotnictví nominovaným za hnutí ANO a stal se teď ústřední postavou v boji s koronavirem. Chtěli jsme ho proto i na našem webu představit a vybrali jsme k tomuto účelu sekci obecně nazvanou ‚Naši lidé‘, kde jsou ministři, hejtmani, europoslanci či primátoři, někteří z nich nestraníci,“ vysvětlil důvod manažer hnutí Jan Richter.

Reklama

Doporučované