Hlavní obsah

„Náš zájem je veřejný.“ Detaily, co píše Babišův holding v žalobě

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš na summitu unijních lídrů minulý týden.

Reklama

Agrofert podal k Soudnímu dvoru EU žalobu na Evropský parlament. Kvůli tomu, že nemá přístup k dokumentům, které vedly k odhlasování rezoluce o střetu zájmů Andreje Babiše v červnu minulého roku. Odvolávají se na veřejný zájem.

Článek

Již téměř před rokem Evropský parlament odhlasoval rezoluci, která Andreji Babišovi vytkla střet zájmů. Podle europoslanců se český premiér nemůže podílet na rozdělování peněz z unijního rozpočtu a zároveň ovládat skupinu Agrofert.

Holding se už loni ohradil, že kritika parlamentu není opřená o fakta. Jeho poslední krok svědčí o tom, že se stále nehodlá s rezolucí smířit. Rozhodl se jít do kuriózní právní bitvy, v níž jako soukromá společnost žaluje zastupitelský sbor EU.

Agrofert chtěl totiž nahlédnout do dokumentů, na základě kterých europarlament červnovou rezoluci odhlasoval. Evropský parlament mu to však nedovolil. Proto se Agrofert rozhodl zažalovat samotný europarlament na základě práva o veřejném přístupu k dokumentům EP, Rady a Komise.

Žaloba, kterou v pondělí zveřejnil Úřední věstník EU, je podaná poslední březnový den tohoto roku k Soudnímu dvoru Evropské unie. Agrofert coby žalující strana argumentuje, že by „zpřístupnění požadovaných dokumentů nemohlo vést k porušení ochrany cílů vyšetřování, na které se žalovaný odvolává“. Podle holdingu je obsah dokumentů již částečně veřejný a jakékoliv riziko ohrožení vyšetřování neexistuje.

Agrofert se ale s EP chce soudit proto, že podle něj europarlament „pominul i převažující veřejný zájem na zveřejnění požadovaných důvodů, který v tomto případě spočívá v respektu k hodnotám právního státu založeném na dodržování základních práv a svobod“.

Od EP Agrofert požaduje uznání viny, přístup k dokumentům a uhrazení nákladů.

Seznam Zprávy požádaly o vyjádření obě zúčastněné strany sporu. „Probíhající řízení nekomentujeme,“ řekl SZ mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Stejně tak Evropský parlament odmítl Seznam Zprávám žalobu komentovat s vysvětlením, že se nevyjadřuje k probíhajícím sporům.

Mluvčí Soudního dvora Evropské unie Balázs Lehóczki Seznam Zprávám potvrdil, že byla žaloba dne 31. března 2021 na europarlament Agrofertem podaná. Ke slyšení by mělo dojít za osm až deset měsíců.

Veřejný zájem?

Agrofert svoji žalobu staví na právu o veřejném přístupu k dokumentům Evropského parlamentu, Rady a Komise. Podle holdingu je ve veřejném zájmu, aby mu byly dokumenty zpřístupněny. Veřejný zájem bude muset v soudním řízení dokázat.

Orgány mají právo přístup odepřít, pokud se podle nich jedná o porušení ochrany například soudního řízení nebo cílů inspekce, vyšetřování a auditu. Agrofert dokumenty chtěl zpřístupnit ještě před tím, než Evropská komise publikovala konečné závěry auditu, v dubnu letošního roku.

Žalobu na Evropský parlament pro Seznam Zprávy komentoval pirátský europoslanec Mikuláš Peksa: „Chovají se naprosto nepřiměřeně. Je to spíše gesto agrese než seriózně míněný právní podnět, snaha zastrašit druhou stranu tím, že se na ni podá žaloba.“

Střet zájmů českého premiéra vyšetřovala Evropská komise od roku 2018, kdy k tomu podala podnět protikorupční organizace Transparency International. Dotacemi pro Agrofert se současně začal zabývat i Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. Ten podnikl v únoru minulého roku zjišťovací misi do České republiky. Na základě výsledné zprávy, ale také tehdy předběžných výsledků auditu, EK Evropský parlament odhlasoval červnovou rezoluci o střetu zájmů Andreje Babiše.

Od té doby však Evropská komise zveřejnila v dubnu letošního roku konečný závěr auditu. V něm jasně říká, že český premiér je ve střetu zájmů. Europoslanci tak v červnu budou hlasovat o další rezoluci namířené proti českému premiérovi a také proti nečinnosti českých úřadů.

Andrej Babiš i Agrofert střet zájmů opakovaně odmítají. Holding, respektive dceřiná společnost Primagra zažalovala také Evropskou komisi, a to již v únoru letošního roku. Chce po Evropské komisi uvolnění blokovaných peněz z dotačních fondů.

Reklama

Doporučované