Hlavní obsah

Pozdrav z Marsu. Vozítko NASA vyrazilo na cestu a posílá fotky

Foto: NASA/JPL-Caltech

Robotická sonda má před sebou dlouhou a náročnou cestu. V průběhu příštích dvou let urazí 15 kilometrů.

Reklama

Vozítko americké vesmírné agentury (NASA) Perseverance podniklo první jízdu po povrchu Marsu.

Článek

Jsou to dva týdny, co robotická sonda na rudé planetě přistála. Úkolem vozítka je pátrat po stopách mikrobiálního života v dávné minulosti, ale také plnit úkoly spojené s přípravou budoucích výprav lidí na Mars.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Trasa, kterou má robotická sonda Perseverance před sebou.

Dalším posláním robotického vozu je prozkoumat kráter zvaný Jezero a v jeho blízkosti hledat důkazy o minulém životě. Kvůli tomu bude muset v nadcházejícím marťanském roce (zhruba dva pozemské roky - pozn. red.) urazit vzdálenost 15 kilometrů.

Vědci chtějí v kráteru nalézt řady skalních útvarů, v nichž by podle odhadů mohla být zachována data o starodávné biologické aktivitě, píše BBC.

Ale než se Perseverance na tuto náročnou cestu vydá, je třeba provést experiment. V příštích týdnech se NASA soustředí na pokus o vzlétnutí s malým vrtulníkem přivezeným ze Země.

Vozítko tak stráví příštích několik týdnů jízdou ze své současné lokace na vhodný úsek terénu, kde lze s vrtulníkem Ingenuity bezpečně přistát. NASA doufá, že pohled z výšky přinese nové informace.

„Od přistání podnikla dosud největší a nejsofistikovanější sonda agentury NASA kontrolu každého systému a poslala zpět na Zemi tisíce fotek z kráteru Jezero,“ stojí v prohlášení NASA.

Už na konci února NASA ukázala části videozáznamu z přistání robotické sondy Perseverance na povrchu Marsu. Na videozáznamu dlouhém přes tři minuty jsou záběry z různých kamer umístěných na vozítku, které byly pořízeny poté, co sonda vstoupila do atmosféry Marsu.

Nejprve je vidět rozevření padáku a následně přibližující se povrch planety. Nakonec lze spatřit samotný rover. Toho sestupná sekce přistávacího zařízení spouští na třech lanech a po dosednutí průzkumného vozítka odlétá do bezpečné vzdálenosti.

Reklama

Doporučované