Hlavní obsah

ISS za pár let shoří v atmosféře. Nástupce má postavit soukromá firma

Podívejte se, jak chce NASA nahradit dosluhující ISS.Video: Jan Marek

 

Reklama

Americký kosmický úřad NASA hledá náhradu za Mezinárodní vesmírnou stanici. Už jen za pár let ji nechá shořet v atmosféře. Ještě letos proto v nové soutěži rozdělí miliardy soukromých firmám, které by mohly orbitu osídlit pro ni.

Článek

Astronauti ji trvale obývají už přes 20 let. Původní životnost Mezinárodní vesmírné stanice přitom byla jen do roku 2016. Podle zpráv z března bude ale ISS pro sedm členů posádky obíhat Zemi ve výšce 400 kilometrů až do roku 2028.

Poslední vybavení ISS před jejím koncem

Čas ukončení provozu se oddaloval už několikrát. Tento má údajně ale být opravdu konečný. Postupně dosluhující a místy poškozená ISS kvůli oddálení sice dostala i nové solární panely, NASA už ale za stanici, kterou nakonec navede ke shoření do zemské atmosféry, hledá náhradu a tentokrát do ní i řádně investuje.

Novou stanici už americký vesmírný úřad s dalšími čtyřmi kosmickými agenturami ale stavět nechce. Spíš si prý pronajme moduly v budoucí vesmírné stanici některé ze soukromých firem, které mají na stavbu patřičné ambice a finance.

S penězi chce NASA v úvodu společnostem také pomoct, a proto teď ohlásila soutěž. Zhruba z tuctu zájemců ještě koncem letoška vybere dva až čtyři a mezi ty rozdělí až 400 milionů dolarů, tedy asi 8,6 miliardy korun. O svůj podíl z částky se mají podle redaktora deníku CNBC údajně ucházet i SpaceX, Blue Origin, Airbus a Boeing.

Soukromé firmy pomáhají americké kosmické agentuře už i s jinými projekty. Mezi ty patří například vynášení astronautů na ISS, které zprostředkuje podnik Elona Muska, zásobování stanice, ale i příprava stavby lunární vesmírné stanice a s tím spojené dobývání Měsíce.

Provoz Mezinárodní vesmírné stanice stojí NASA ročně zhruba čtyři miliardy dolarů. Pronájmem modulů na soukromé vesmírné stanici by mohla ušetřit.

Reklama

Doporučované