Hlavní obsah

NASA historicky poprvé zaznamenala na rudé planetě marsotřesení. Audiozáznam umístila na Twitter

NASA zaznamenala marsotřesení.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) informoval veřejnost, že poprvé v historii zaznamenal na Marsu otřesy. Seismickou aktivitu zaregistrovalo kosmické vozítko InSight lander.

Článek

Vědci z NASA poprvé zaznamenali otřesy na rudé planetě. O marsotřesení informovalo 6. dubna vesmírné vozítko InSight lander. Napsal o tom web britského deníku Independent.

„Na takový signál jsme čekali dlouhé měsíce,“ sdělil Independentu Philippe Lognonne, člen týmu, který se stará o vozítko InSight. Podle Lognonneho jsou prvně zaznamenané otřesy důkazem, že na Marsu probíhá seismická aktivita. Na rudé planetě nejsou, stejně jako například na Měsíci, tektonické desky.

NASA o úspěšném objevu informovala na svém Twitteru, kde umístila audiozáznam seismické aktivity.

„Již dříve jsme zaznamenávali různé hluky na planetě, ale tento záznam otevírá nové pole působnosti: marťanskou seismologii,“ řekl Independentu Bruce Bandert, vedoucí týmu InSight.

Vědci doufají, že zaznamenání dalších otřesů na rudé planetě pomůže zjistit, jakým způsobem byl Mars v historii zformován.

Vozítko InSight lander přistálo na Marsu loni v listopadu. Stroj má mimo jiné planetu navrtat a zjistit její vnitřní teplotu. Dosud se ale vozítku podařilo provrtat jen 50 centimetrů hluboko pod povrch. Vozítko má také za úkol více zmapovat strukturu Marsu.

Celý projekt InSight vyjde NASA na 814 milionů dolarů (cca 18 722 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované