Hlavní obsah

NASA má chránit Zemi před asteroidy, ne se vracet na Měsíc, míní Američané

NASA má podle Američanů primárně chránit Zemi.Video: Filip Kalčák, NASA

 

Reklama

Podle Američanů by měl Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) primárně chránit Zemi před nebezpečnými tělesy. Vyplývá to z dotazníku agentury AP a organizace NORC.

Článek

Američané si myslí, že by měla NASA největší úsilí věnovat monitoringu asteroidů a komet, které by mohly ohrozit Zemi. Vesmírný úřad by se také měl snažit o vědecké pokusy a průzkum vesmíru. Naopak vesmírné expedice na Měsíc nebo na Mars nejsou podle Američanů tak důležité. Informovala o tom agentura AP, která se spolu s organizací NORC na průzkumu veřejného mínění podílela.

„Podle mě si to většina lidí myslí proto, jelikož je pád asteroidu v mnoha filmech vykreslen jako velké neštěstí,“ řekl k tomu agentuře AP Leroy Chiao, bývalý astronaut NASA. „A samozřejmě se taková věc může stát. Víme, že přibližně před 30 miliony lety velký asteroid dopadl na Yucatánský poloostrov a pravděpodobně vyhladil dinosaury. Trochu mě to ale překvapilo, protože většinou, když provádíme vesmírné expedice, jsou tím lidé unesení,“ dodal Leroy.

Pro dvě třetiny Američanů je nejdůležitější, aby se NASA postarala o ochranu Země. Šest z deseti obyvatel Spojených států také považuje za důležité pokračovat ve vědeckých pokusech a v průzkumu vesmíru. Podle poloviny Američanů je ale lepší, když se na vesmírné expedice namísto lidí vysílají roboti. Napsal o tom zpravodajský web americké televize ABC.

Třicet čtyři procent lidí v průzkumu uvedlo, že je důležité hledat potenciální známky života na ostatních planetách. Nejméně důležité je podle Američanů jiné planety trvale osídlit. Pouze 19 procent obyvatel USA považuje za důležité postavit ve vesmíru vojenskou základnu.

Agentura AP spolu s organizací NORC provedla zmíněný výzkum přesně měsíc před padesátiletým výročím od prvního přistání člověka na Měsíci. Průzkum veřejného mínění reagoval na názory Bílého domu, který chce, aby se NASA na Měsíc vrátila.

Dvacátého července roku 1969 vstoupili na povrch Měsíce první lidé. Vedle Neila Armstronga a Buzze Aldrina se na Měsíc dosud podívalo dalších 10 astronautů.

Reklama

Související témata:

Doporučované