Hlavní obsah

NASA má plán, jak ochladit supervulkán Yellowstone a ještě z toho udělat byznys

Několik expertů z NASA má plán jak ochladit yellowstonský supervulkán.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Supervukány představují pro lidstvo srovnatelné riziko jako asteroidy. Na světě jich je asi 20 a erupce jednoho z nich zasáhne Zemi podle odhadů jednou za 100 000 let.

Článek

Nedávno NASA oznámila, že v roce 2022 otestuje systém obrany naší planety proti asteroidům. Nyní přichází s dalším nápadem, který je ještě ambicióznější. Několik expertů v čele s Brianem Wilcoxem vymyslelo, jak ochladit supervulkán Yellowstone, navrhují z něj udělat gigantickou geotermální elektrárnu.

Supervulkány můžou být pro život lidí na Zemi stejně smrtící jako třeba asteroidy. Výbuch Yellowstonu by pokryl popelem celé Spojené státy. Zbytek světa by pak zasáhla vulkanická zima a s ní související kolaps zemědělství. V případě, že by se zastavila veškerá produkce jídla, vydržely by podle odhadu OSN celosvětové zásoby potravin jen 74 dní.

NASA vypočítala, že ke snížení rizika výbuchu supervulkánu, by ho bylo třeba o 35 % ochladit. Vědci nyní navrhují vyvrtat do sopky 10 kilometrů hluboké tunely a skrz ně protáhnout potrubí, jímž by se pod tlakem hnala voda. Ta by se v sopce ohřála asi na 350 stupňů a potom se vracela na povrch.

Nápad má ale jeden háček - pokud by vrt narušil magmatický krb, supervulkán by explodoval. Vrty by proto neměly procházet skrze sopku, ale pod ní. Nicméně v případě supervulkánu je i sebemenší riziko výbuchu příliš velké. Není pochyb o tom, že NASA dokáže velké věci, tentokrát by ale musela přesvědčit celý svět o tom, že neudělá chybu. A to bude mít přinejmenším velmi těžké.

Reklama

Doporučované