Hlavní obsah

NASA nabízí virtuální letenky na Mars

Astronauti strávili kvůli opravě robotického ramena několik hodin v otevřeném vesmíru. Podívejte se, jak vypadal jejich výstup.Video: Klára Galová

 

Reklama

Kvůli opravě robotického ramena opustili na sedm hodin Mezinárodní vesmírnou stanici dva astronauti. Možnost cesty do vesmíru NASA nabízí i veřejnosti - prostřednictvím zapsání jména na mikročip, který zamíří k Marsu.

Článek

Američtí astronauti Randolph Bresnik a Mark Vande Hei splnili hlavní úkol. Opravili důležité robotické rameno Canadarm2. Celá akce trvala necelých sedm hodin.

Kanadské rameno Canadarm2 je velmi důležitým nástrojem pro práci na ISS. S jeho pomocí jsou například zachycovány a připojovány nákladní lodě dopravující na stanici nezbytné zásoby a různý materiál. Stejně tak je využíváno při odpojení a odletu těchto vesmírných kamionů. Rameno dlouhé 18 metrů také usnadňuje pohyb astronautů a přenášení materiálu.

Bresnik a Vande Hei měli za úkol vyměnit jeden ze dvou koncových efektorů ramena, které slouží k uchopení objektu. Vyměňovaný efektor v srpnu vypověděl službu. Astronautům se výměna podařila poměrně rychle a první testy provedené z pozemního střediska naznačují, že operace byla úspěšná. Bresnik a Vande Hei tak měli dostatek času i na splnění dalších úkolů, včetně přípravy na práci naplánovanou na dva následující výstupy do vesmíru.

Symbolická cesta do vesmíru

Směna byla celkově už 203. výstupem členů posádek ISS do otevřeného kosmu. Možnost podívat se alespoň symbolicky do vesmíru nabízí NASA také veřejnosti. Stačí se do 1. listopadu zapsat na stránkách NASA a konkrétní jméno bude později zaneseno na mikročip v novém robotu InSight, který zamíří k Marsu. K pátečnímu dopoledni se zapsalo přes 1 milion zájemců.

InSight měl být na Mars vyslán původně už v prosinci 2015, ale kvůli technickým problémům byla mise odložena až na rok 2018. Pokud nyní půjde vše podle plánu, přistane robot se jmény lidí na rudé planetě v listopadu 2018.

Reklama

Doporučované