Hlavní obsah

NASA: Od roku 2020 budou moci lidé cestovat na Mezinárodní vesmírnou stanici

Mezinárodní vesmírná stanice.Video: Filip Kalčák, NASA

 

Reklama

Americký národní úřad pro letectví a kosmonautiku se chystá v příštím roce vyslat do vesmíru turisty.

Článek

První „soukromí astronauti“ by mohli na Mezinárodní vesmírné stanici přistát v příštím roce. Turisté by mohli spolu s trvalou posádkou stanice setrvat ve vesmíru přibližně měsíc.

NASA také plánuje povolit některým soukromým společnostem, aby se podílely na vesmírných expedicích. Úřad si slibuje, že vydělané peníze mu umožní rychlejší a dynamičtější technologický rozvoj, informoval server The Independent. Stěžejní misí úřadu pro příští roky bude návrat na Měsíc v roce 2024. Během vesmírné mise by mohla poprvé na přirozené družici Země přistát také žena.

NASA chce také v příštích letech ve spolupráci se soukromými společnostmi vyslat na orbitu vesmírnou loď, která by soustavně operovala nad Zemí a sloužila jako příbytek pro astronauty a turisty.

Americký národní úřad pro letectví a kosmonautiku rovněž oznámil, že umožní využívání vesmírných stanic za účelem točení filmů nebo reklam. Mezinárodní vesmírná stanice bude podle NASA pro komerční účely plně k dispozici, nápomocní by měli být také tamní astronauti (posádka ISS by měla ročně věnovat asi 90 hodin komerčním aktivitám). Informoval o tom The Verge.

Soukromé společnosti budou ale muset během cest do vesmíru dodržovat dané restrikce. NASA povolí pouze dva soukromé lety ročně a návštěvníci budou moci na ISS zůstat pouze třicet dní. Úřad také informoval, že soukromé společnosti budou moci za rok navézt do vesmíru pouze 175 kilogramů nákladu.

„Soukromý astronaut“ zaplatí za pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici horentní sumy. Za užívání systému ECLSS, který udržuje kosmonauty naživu, a za užívání toalety zaplatí turista za den 11 250 dolarů (cca 253 000 korun). Za jídlo, kyslík, léky a další zaplatí „soukromý astronaut“ dalších 22 500 dolarů (cca 506 000 korun). Za energie vyplatí 42 dolarů za kilowatthodinu (cca 945 korun). Třicetidenní pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici tak člověka vyjde v přepočtu přibližně na 23 450 400 korun.

NASA tím, že povolila soukromým společnostem, aby se podílely na vesmírných expedicích, otočila dlouholetý negativní postoj vůči komercializaci vesmíru.

Reklama

Doporučované