Hlavní obsah

NASA se pokouší vzbudit Opportunity. Bouře na Marsu skončila

NASA se pokusí navázat kontakt s vozítkem Opportunity.Video: Nela Vejvodová, NASA

 

Reklama

Tým inženýrů z NASA věří, že se kontakt se starou sondou podaří obnovit. Už několikrát Opportunity překonalo očekávání, na Marsu slouží už 15 let.

Článek

Americká NASA se pokouší obnovit kontakt s marsovským vozítkem Opportunity, které před třemi měsíci umlčela rozsáhlá písečná bouře. Prach zastínil slunce, a tak Opportunity nemohlo dobíjet své baterie. Inženýři se obávali, že bouře bude trvat tak dlouho, že se vozítko už neprobudí.

Nyní se písečná bouře na rudé planetě utišila, NASA se tak záhy pokusí kontakt se sondou obnovit, píše The Independent. Naposledy se ji podařilo lokalizovat v oblasti zvané Pereverance Valley.

O kontakt se NASA bude snažit 45 dnů - po této lhůtě už se inženýři nedomnívají, že je možné komunikaci s marsovským vozítkem znovu navázat. „Sluneční paprsky už prosvítají prašným oparem nad oblastí Perseverance Valley, brzy tu bude dost slunečního svitu, aby si Opportunity mohlo případně dobít svoje baterie,” řekl The Independent projektový manažer Jet Propulsion Laboratory John Callas. Dodal, že pokud ale o sondě NASA neuslyší ani po 45 dnech, bude to znamenat, že ji zřejmě prach a drsné marťanské prostředí poškodilo natolik, že už se neprobudí. Prach mohl například způsobit snížení kapacity či výkonu baterií. Pokud se kontakt se sondou nepodaří navázat, plánuje NASA pro všechny případy pasivně poslouchat signály z Marsu další tři měsíce.

Tým inženýrů NASA je ale ohledně dalšího osudu Opportunity optimistický. Vozítko mělo na Marsu původně sloužit jen 90 dnů (oproti současným 15 letům), na planetu dopadlo v roce 2004. Několik podobných situací navíc už zažilo.

Bývalý operátor vozítka Mike Siebert označuje limit, který si NASA stanovila pro aktivní pokusy o navázání komunikace za zbabělý. Připomíná, že Opportunity se před několika lety odmlčelo dokonce na 15 měsíců, ale kontakt se s ním nakonec podařil obnovit. „Ten, kdo vydal tohle rozhodnutí, je zbabělec,” napsal Siebert na Twitter.

Reklama

Doporučované