Hlavní obsah

NASA se v noci naposled pokusí probudit Opportunity. Sonda mlčí už půl roku

NASA se snaží navázat kontakt se sondou Opportunity.Video: Redakce Seznam, NASA

 

Reklama

Inženýři z NASA se ve středu v noci naposled pokusí navázat kontakt s planetární sondou Opportunity. Sondu, která pracovala na Marsu od roku 2004, umlčela v červnu loňského roku písečná bouře.

Článek

Americká vesmírná agentura NASA se už více než půl roku snaží navázat spojení s robotickým vozítkem Opportunity, které operovalo na Marsu. Sonda přestala komunikovat po rozsáhlé písečné bouři, která Mars postihla 10. června 2018. NASA se dnes pokusí o poslední navázání kontaktu.

„Dnes se naposledy pokusíme obnovit kontakt s Opportunity. Solární vozítko komunikovalo se Zemí naposled 10. června 2018, kdy planetu Mars postihla rozsáhlá písečná bouře,” uvedla vesmírná agentura na svém Facebooku.

Písečný prach tehdy zastínil Slunce a Opportunity nemohla dobíjet své solární baterie. Nebylo to poprvé, kdy se sonda musela potýkat s nepřízní počasí. V roce 2007 planetu Mars zasáhla ještě rozsáhlejší bouře, kterou Opportunity vydržela.

Vozítko je současné době přepnuté do úsporného režimu, ve kterém jsou mimo provoz všechny subsystémy kromě hodin, které jsou naprogramované na probuzení počítače schopného prověřit stav energie.

Sonda Opportunity na Marsu působí rekordně dlouhou dobu. Vozítko přistálo na planetu v roce 2004. Inženýři z NASA odhadovali dobu její akceschopnosti na 90 dní. Přesto Opportunity spolehlivě sloužila i přes několik technických závad až do minulého roku.

Reklama

Doporučované