Hlavní obsah

NASA opět slaví. Helikoptéra na Marsu poprvé vzlétla, ukázalo video

Video ukazuje okamžik, kdy se helikoptéra poprvé odlepila od povrchu Marsu.Video: NASA

 

Reklama

První zkušební let malé výzkumné helikoptéry NASA nazvané Ingenuity na povrchu Marsu byl úspěšný. NASA na tiskové konferenci dokonce pustila krátké video z roveru Perseverance, kde je vidět, jak Ingenuity letí.

Článek

Úspěch je podle NASA velkým milníkem srovnatelným s prvním letem objektu těžšího než vzduch na Zemi, který provedli v roce 1903 bratři Wrightové. Něco takového se nyní na vesmírném objektu totiž povedlo vůbec poprvé.

Helikoptéra se nyní bude po letu dobíjet, v úterý pak má poslat prostřednictvím Perseverance do NASA další data, mezi nimi například fotografie horizontu Marsu.

Původně měla Ingenuity vzlétnout už minulý týden. Vědci z NASA narazili na problém v softwaru řídicí jednotky, který stroji neumožňoval přepnout se do letového módu a zahájit vysokorychlostní test rotorů. To se nakonec povedlo vyřešit a test rotorů byl v pátek úspěšný.

Foto: NASA

Snímek ukazuje stín letící helikoptéry.

Následně se Ingenuity zvládla oddělit od vozítka Perseverance a překonala další překážku, když přežila svou první noc na povrchu Marsu, kde bývá i minus 90 stupňů Celsia.

Úspěch dnešního pokusu byl však i přesto velmi nejistý. NASA k němu přistupovala jako k plánovanému startu rakety, který se kvůli nevyhovujícím podmínkám běžně na poslední chvíli odkládá.

NASA těsně před oznámením výsledků pokusu uvedla, že pokus mohl dopadnout pěti různými způsoby. Nejlepší z nich zněl jednoduše „úspěch“, druhou nejoptimističtější možností byl úspěch částečný, dále pak odklad na zítřek, neznámý výsledek kvůli nedostatku informací, nebo úplné selhání.

Úkolem Ingenuity není nic jiného než ověřit možnost podobných letů na mimozemských tělesech pro případné další využití v budoucích misích. Tou by mohla být mise Dragonfly, jejímž cílem je s použitím létajícího stroje udělat průzkum povrchu Titanu, tedy jednoho z měsíců Saturnu. NASA ji plánuje až do příští dekády.

Reklama

Doporučované