Hlavní obsah

NASA testuje vesmírnou hrozbu. Do Země narazí asteroid

NASA bude simulovat pád asteroidu na Zemi.Video: Filip Kalčák, NASA

 

Reklama

Americká vesmírná agentura ve spolupráci s dalšími světovými organizacemi svrhne na Zemi fiktivní asteroid. Pokus má za úkol zjistit, jak by na skutečnou hrozbu reagovali zaměstnanci NASA nebo obyčejní lidé. Informoval o tom web britského deníku The Independent.

Článek

Scénář bude působit velice realisticky. NASA se tím chce ujistit, že bude schopna čelit skutečnému asteroidu. Pokus má na starost divize NASA, která se stará o obranu Země a vyhledává ve vesmíru nebezpečné objekty.

„Tato simulace nám pomůže zajistit efektivnější komunikaci mezi našimi zaměstnanci a naší vládou,“ sdělil The Independent Lindley Johnson z NASA divize ochrany země.

Simulace bude předpokládat, že NASA objeví na obloze nebezpečný objekt. Posléze se ukáže, že se jedná o nebezpečný asteroid, který může v roce 2027 narazit do Země.

NASA bude poté zjišťovat, jakým způsobem asteroid prozkoumat nebo jak ho odklonit. Agentura bude počítat i s možností, že asteroid na Zemi dopadne. V takovém případě se bude snažit minimalizovat škody a včas zjistit místo dopadu.

NASA se ve spolupráci s dalšími organizacemi, včetně Evropské kosmické agentury, dlouhodobě snaží „skenovat“ oblohu a vyhledávat potenciálně nebezpečné objekty.

Soustředí se zejména na asteroidy a komety, jejichž trajektorie letu by mohla protnout Zemi. Jednotlivé organizace spolu navzájem při ochraně Země efektivně spolupracují.

Reklama

Související témata:

Doporučované