Hlavní obsah

NASA vyšle dron na Titan. Na měsíci Saturnu bude hledat vhodné podmínky pro život

NASA se chystá vrátit na Titan.Video: AP, NASA

 

Reklama

Americký národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) plánuje vyslat dron jménem Vážka na Titan, největší Měsíc Saturnu. Stroj bude na místě zkoumat, zda je prostředí vhodné pro existenci mikroorganismů.

Článek

V roce 2026 plánuje NASA vyslat do vesmíru dron se jménem Vážka (Dragonfly), který bude mít za úkol prozkoumat největší Měsíc Saturnu – Titan. Na družici šesté planety sluneční soustavy by měla Vážka dorazit v roce 2034. Informovala o tom agentura AP.

Stroj bude na Titanu zjišťovat, zda je v měsíčním prostředí možný vznik organismů. Vážka bude za tímto účelem zkoumat různé části měsíce. Hlavní výzkum bude na Titanu prováděn poblíž kráteru Selk.

„Hlavním cílem je dostat se ke kráteru Selk, což je největší kráter na Titanu, je široký přibližně 80 kilometrů,“ řekl Curt Niebur, vědec z NASA, pro agenturu AP. „Chceme se tam dostat, protože si myslíme, že ten kráter splňuje kritéria pro vznik života.“

„Na Titanu je totiž skvělá jedna věc,“ pokračoval Niebur. „Chemické složení atmosféry je velice podobné tomu, jaké měla planeta Země předtím, než se na ní vyvinul život. Nemůžeme se vrátit v čase a zkoumat přesné podmínky, jaké vedly na Zemi ke vzniku života. Můžeme se ale podívat na Titan, kde můžeme potenciálně zkoumat podmínky velice podobné.“

Titan obestírá mlžný opar, atmosféra se podobá té na Zemi. Pod povrchem měsíce jsou jezera metanu, hory ledu nebo oceány. Vědci proto chtějí zjistit, zda je prostředí planety vhodné pro existenci primitivního života.

Okolí Saturnu dříve zkoumala sonda Cassini s modulem Huygens. Po dvaceti letech práce v roce 2017 plánovaně shořela v atmosféře.

„Přistaneme s Vážkou na místě, o kterém díky modulu Huygens víme, jakou má atmosféru,“ řekl Niebur. „Nebyli bychom schopni započít tuto misi, kdyby Huygens dříve neposkytl data, jaká poskytl.“

Reklama

Související témata:

Doporučované