Hlavní obsah

NASA vyšle sondu na Mars, bude mít za úkol dostat se k jádru planety

NASA vyšle na Mars sondu InSight.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

NASA vyšle sondu na Mars. Misi by měla zahájit už 5. května. Cílem vědců je dostat se hluboko pod povrch planety a zjistit, jak se Mars v průběhu let formoval.

Článek

Ve své laboratoři v Pasadeně v Kalifornii uspořádala vesmírná agentura 29. března tiskovou konferenci. Na ní vědci představili, jak budou při výzkumu postupovat.

Zahájení mise je naplánováno na 5. května tohoto roku. NASA se bude zabývat vnitřním průzkumem planety pomocí seismických vyšetření, geodézie a tepelné sondy. To uskuteční prostřednictvím robotické sondy InSight. Mise se poprvé bude věnovat výzkumu hluboko pod povrchem planety. Vědci by se chtěli pomocí sondy dostat více než 3 tisíce kilometrů pod povrch. Bude to poprvé od mise Apollo na Měsíc, kdy badatelé umístí seismometr měřící zemětřesení na jinou planetu mimo Zemi.

Bruce Banerdt, ředitel výzkumného projektu InSight, který na něm pracuje více než 25 let, uvedl: „V některých ohledech je InSight jako vědecký časostroj, který přinese informace o nejstarších fázích formování Marsu před 4,5 miliardami let. Pomůže nám to zjistit, jak se tvořil skalnatý povrch planety, včetně Země, jejího měsíce a dokonce i planet v jiných slunečních soustavách.“

Sonda InSight má řadu citlivých nástrojů pro shromažďování získaných dat. Díky nim umožní vědcům pochopit, z čeho se skládá kůra, plášť a jádro planety a jak se liší od Země.

Reklama

Související témata:

Doporučované