Hlavní obsah

NASA vyvinula sprchu budoucnosti

Foto: Orbital Systems

Vývojáři sprchy Oas uvádějí, že její majitelé mohou ušetřit až 90 % vody.

Reklama

Jak ušetřit peníze a odlehčit planetě Zemi, vymyslel průmyslový designér Mehrdad Mahdjoubi ze Švédska. Výsledkem jeho bádání je startup Orbital Systems a sprcha budoucnosti.

Článek

Voda je drahá a je jí málo. Přesto je například v Praze průměrná denní spotřeba vody na osobu přes 100 litrů. Vzdát se relaxační horké vany či příjemné ranní vzpruhy v podobě sprchy chce ale málokdo.

„Každá kapka je drahá,“ volala na mě maminka, když se jí zdálo, že jsem v koupelně příliš dlouho. Cena vody se za tu dobu ještě zvýšila, myslím si tedy, že dnešní malé děti poslouchají podobné věty.

Řešením, jak si nadále užívat příjemné tekoucí vody a nemuset kvůli tomu prodat třeba auto, může být švédský startup Orbital Systems a sprcha Oas. Ta byla vytvořena ve spolupráci s NASA, můžeme ji tedy nazvat „sprchou astronautů“. Ve vesmíru je otázka spotřeby vody totiž ještě palčivější než na Zemi.

Kouzlem a celým principem sprchy Oas je recyklace. Uživatel se tak během sprchování umyje stejnou vodou hned několikrát.

Že to může znít zvláštně mýt se „použitou“ či „znečištěnou“ vodou? Ta, která proteče přes systém sprchy Oas, má být ale paradoxně čistší než ta, která teče běžně z kohoutku.

Celý její „koloběh“ obsahuje totiž UV zářivky a také množství filtrů. Ty je potřeba měnit přibližně jednou za čtvrt roku.

Jak celý systém přesně funguje a kolik vody se dá ušetřit, se dozvíte v tomto textu.

• Autorkou článku je Jana Matoušková z Vyšší odborné školy publicistiky. Je součástí projektu Student ́s Life, který studenti připravují pro Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované