Hlavní obsah

Nasadit, sundat. Nasadit, sundat. Nošení roušek se má na léto proměnit

Foto: Shutterstock.com

Jestli lidé správně nosí roušky, kontroluje policie. Každá úprava pravidel ale její práci znesnadňuje.

Reklama

Roušky se před měsícem staly povinnou výbavou při každém pohybu na veřejnosti. Společně se stoupajícími teplotami je ale jejich nošení čím dál náročnější. Změna zřejmě přijde za pár týdnů.

Článek

Snad nic jiného nesymbolizuje současné dění okolo koronavirové epidemie tolik jako rouška. Látková bariéra proti viru se stala běžnou součástí života v Česku. Lidé je začali vyrábět ve velkém - zásobují své sousedy, instituce i nemocniční zařízení.

S lepšící se epidemiologickou situací a přicházejícím létem ale přibývá otázek ohledně toho, kdy povinnost nosit roušku na veřejnosti skončí.

„Uvědomujeme si, že to v létě bude poměrně náročné. Uvažujeme proto, že by se opatření v červnu mohlo diferencovat na podmínky, kdy bude nošení roušky povinné - například ve vnitřních prostorách. Ale venku jen za jistých okolností - například, když člověk půjde sám nebo s rodinnými příslušníky, tak ji nebude muset mít. Ale pokud se bude přibližovat k nějakým cizím osobám, tak by si ji měl nandat,“ přiblížil pro Seznam Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar. Ten nyní působí také jako koordinátor odborné pracovní skupiny, která se na Ministerstvu zdravotnictví zabývá uvolňováním restrikcí kvůli koronaviru.

Vývoj epidemiologické situace podle něj bude záležet i na tom, jak budou lidé dodržovat ostatní pravidla.

„Samozřejmě předpokládáme, že u rizikovějších provozů - jako jsou kadeřnictví a jiné, kde je těsný kontakt - bude potřeba nosit roušky dlouhodobě,“ dodal.

Stejně tak se o změnách dá mluvit pouze za předpokladu, že se křivka epidemie nezačne vyvíjet nežádoucím směrem. Epidemiologové také chtějí během května vyhodnocovat jednotlivé vlny uvolňování ochranných opatření. Ty jsou nyní naplánované se vzájemným dvoutýdenním odstupem.

Bez roušek?

Začátkem dubna ministerstvo rozhodlo, že za určitých podmínek mohou zakrytí obličeje sundat sportovci při běhu nebo cyklistice. Musí ale dodržet minimální odstup dvou metrů od ostatních lidí.

„Už nyní se nám ozývají někteří senioři s tím, že byli na procházce a okolo nich v těsné blízkosti běhali lidé bez roušek. Nemají z toho dobrý pocit, bojí se nakažení. A mají pravdu, i když chápu, že běžec, který má navíc třeba i sluchátka, nemusí vnímat, že se k někomu blíží a že to nemusí být úmyslné,“ dodal odborník.

Zcela však Češi roušky pravděpodobně neodloží ani do budoucna. Už dříve to v rozhovoru pro Seznam Zprávy naznačil epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj jde o opatření, které umožňuje uvolňovat některé jiné oblasti každodenního života i fungování ekonomiky.

Přístup v tomto ohledu mění některé evropské státy a území. Například v německém Sasku od pondělí kvůli koronaviru platí povinnost nosit roušky v obchodech a v prostředcích veřejné dopravy. Podobný krok ohlásilo Bavorsko. Také v Lucembursku vstoupilo v platnost povinné zakrývání úst a nosu na veřejnosti.

Naopak na Slovensku od úterý, podobně jako v Česku, nově nebude povinné nošení roušek například pro děti do dvou let ani při pohybu v přírodě při dodržení dvacetimetrových odstupů.

Chránit nos a ústa již nebudou muset rovněž řidiči ve veřejné dopravě, pokud ve vozidle sedí v uzavřeném prostoru.

Reklama

Doporučované